SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALATU’T-TATAVVU BAHSİ

<< 1279 >>

DEVAM: 10. Güneş Batmadığı Müddetçe (İkindi Namazından Sonra) İki Rekat Namaz Kılmayı Caiz Görenler(İn Delilini Teşkil Eden Hadisler)

 

حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ أَبِي إِسْحَقَ عَنْ الْأَسْوَدِ وَمَسْرُوقٍ قَالَا نَشْهَدُ عَلَى عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّهَا قَالَتْ مَا مِنْ يَوْمٍ يَأْتِي عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِلَّا صَلَّى بَعْدَ الْعَصْرِ رَكْعَتَيْنِ

 

Âişe (r.anhâ)'dan; demiştir ki: Nebi (s.a.v.)'in, ikindiden sonra iki rekat namaz kılmadığı bir günü geçmemiştir.

 

 

İzah:

Buhârî, mevâkitü's-salât; Müslim, mUsâfîrîn; Nesâ'î, mevâkit; Tirmizî, mevâkît; Dârimî, salât; Ahmed b. Hnnbel, VI, 200.

 

Hz. Âişe bu sözleriyle Resûl-i Ekrem (s.a.v.)'in devamlı  olarak ikindi namazından sonra iki rekat nafile namaz kıl-

 

dığım ifâde etmektedir. Daha önce geçen 1273 numaralı hadiste Nebi (s.a.v.)'in ikindiden sonra iki rekat namaz kıldığı ifâde ediliyordu. Ancak sö­zü geçen hadisin şerhinde de beyân ettiğimiz gibi orada söz konusu edilen na­maz, Abdulkays Kabilesine ait bir heyetin gelmesi ile öğle namazından sonra edâ edilemeyen öğlenin son sünnetiydi. Resûl-i Ekrem (s.a.v.) öğle namazımn son sünnetini ikindiden sonra kaza etmişti. O hâdiseden sonra Nebi (s.a.v.) ikindiden sonra iki rekat nafile namaz kumaya devam etti. Çünkü her­hangi bîr zamanda nafile olarak bir namaz kılacak olursa, o namaza devam etmek onun hususiyetlerindendi.

 

Bu hadisin zahirine bakarak bazı ilim adamları ikindi namazından son­ra iki rekat namaz kılmanın müstehab olduğu hükmüne vardılar. Nitekim Hz. Âişe de Cenab-ı Nebi (s.a.v.)'in bu namaza devam ettiğini görerek aynı hükme vardığı ve 1276 numaralı hadis-i şerif gibi ikindiden sonra na­maz kılmayı nehyeden hadislerin sadece güneş batarken namaz kılmayı kast eden kimselerle ilgili olduğuna hamlettiği şu sözlerinden de anlaşılmaktadır: "Onu (yani Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellemi) kabz eden Allahü Teâlâ Hazretlerine yemin olsun ki,O (ikindiden sonraki) iki rekatı Cenab-ı Hakk'a kavuşuncaya kadar hiç bırakmadı. Namaz kılmağa kudreti kesilmedikçe Allah Teâlâ'ya kavuşmadı. Bu iki rekat namazın pek çoğunu oturarak kılardı. Fa­kat ümmetine ağır gelir korkusuyla mescidde kılmazdı. Ümmetin yükünü ha­fifletecek şeyleri (yapmayı pek) severdi."[Buhari, mevâkît]

 

Ulemânın büyük çoğunluğuna göre ise, Resûl-i Ekrem (s.a.v.)'in ikindi­den sonra kıldığı bu namaz, Hasâis-i Nebevîyyedendir. Bir numara sonra gelecek olan hadîi-i şerif de bu görüşü te'yid etmektedir.