SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALATU’L-İSTİSKA BAHSİ

<< 1196 >>

بَاب الصَّلَاةِ عِنْدَ الظُّلْمَةِ وَنَحْوِهَا

10. Karanlık Ve Benzeri Hallerde Namaz Kılmak

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَمْرِو بْنِ جَبَلَةَ بْنِ أَبِي رَوَّادٍ حَدَّثَنِي حَرَمِيُّ بْنُ عُمَارَةَ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ النَّضْرِ حَدَّثَنِي أَبِي قَالَ كَانَتْ ظُلْمَةٌ عَلَى عَهْدِ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ فَأَتَيْتُ أَنَسًا فَقُلْتُ يَا أَبَا حَمْزَةَ هَلْ كَانَ يُصِيبُكُمْ مِثْلُ هَذَا عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَعَاذَ اللَّهِ إِنْ كَانَتْ الرِّيحُ لَتَشْتَدُّ فَنُبَادِرُ الْمَسْجِدَ مَخَافَةَ الْقِيَامَةِ

 

Ubeydullah b. Nadr, babası (Nadr)'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: Enes b. Mâlik zamanında (şiddetli) bir karanlık oldu. Bunun üzerine Enes'e gelip: Ya Ebâ Hamza [Ebu Hamza Enes r.a.'tır] Resûlullah (S.A.V.) zamanında böyle birşey başınıza gelir miydi?, dedim.

 

Allah korusun. (Bazan) rüzgâr şiddetlenirdi de kıyametin (kopacağı) korkusuyla mescide koşardık, karşılığını verdi.

 

 

İzah:

Hâkim, el-Müstedrek, I, 334; Beyhakî, es-Sünenu'l-kübrâ, III, 342.

 

Haber, Şiddetli fırtına esnasında namaz kılmanın meşru olduğuna delildir. Zelzele, sel baskını, şiddetli karanlık (vs.) gibi diğer korkutucu hâdiseler için de hüküm aynıdır.

 

Şafiî ve Hanefilerin bu konudaki görüşleri bu haberin işaret ettiği isti­kâmettedir. Ancak bu namaz küsûf namazının aksine münferiden kılınır, ce­maat yapılmaz.

 

Hanbelîlere göre sürekli zelzele dışındaki bir olaydan ötürü namaz kı­lınmaz. Zelzele ânında kılınan namaz aynen küsûf namazı gibidir.

 

Mâlikîlerde ise, güneş tutulması haricindeki bütün tabiî olaylardan do­layı namaz kılmak mekruhtur. Yalnız bu mezhep âlimlerinden Eşheb ve Ka­dı Iyaz'dan namazın caiz olduğu rivayet edilmiştir.