SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 422 >>

DEVAM: 7. Yatsı Namazının Vakti

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا بِشْرُ بْنُ الْمُفَضَّلِ حَدَّثَنَا دَاوُدُ بْنُ أَبِي هِنْدٍ عَنْ أَبِي نَضْرَةَ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ صَلَّيْنَا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صَلَاةَ الْعَتَمَةِ فَلَمْ يَخْرُجْ حَتَّى مَضَى نَحْوٌ مِنْ شَطْرِ اللَّيْلِ فَقَالَ خُذُوا مَقَاعِدَكُمْ فَأَخَذْنَا مَقَاعِدَنَا فَقَالَ إِنَّ النَّاسَ قَدْ صَلَّوْا وَأَخَذُوا مَضَاجِعَهُمْ وَإِنَّكُمْ لَنْ تَزَالُوا فِي صَلَاةٍ مَا انْتَظَرْتُمْ الصَّلَاةَ وَلَوْلَا ضَعْفُ الضَّعِيفِ وَسَقَمُ السَّقِيمِ لَأَخَّرْتُ هَذِهِ الصَّلَاةَ إِلَى شَطْرِ اللَّيْلِ

 

Ebu Said el-Hudri (r.a.)'den demiştir ki: (Bir gün) Yatsı namazını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kıl(mayı iste)dık. Fakat O, gece yarısına yakın bir zaman geçinceye kadar (mescide) çıkmadı. (Sonra çıktı ve) "Yerlerinizden ayrılmayınız" diye buyurdu.

 

Biz de yerlerimizde kaldık. Daha sonra şöyle buyurdu: "Muhakkak (bazı) insanlar, namazlarını kıldılar ve yataklarına yattılar. Siz ise, namazı beklediğiniz müddetçe namazda imiş gibi sevap aldınız. Eğer zayıfların zayıflığı ve hastaların hastalığı olmasaydı, bu namazı gece yarısına kadar geciktirirdim"

 

 

Diğer tahric: Nesai, mevakit; İbn Mace, salat; Ahmed b. Hanbel, III, 5.

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadis de öncekiler gibi yatsı namazını te'hir etmenin faziletine delalet etmektedir. Hz. Peygamber, bu fazilete iki şeyin sebep olduğunu beyan etmiştir. Bunlar: (1.) İnsan namazı beklediği müddetçe, sanki namazdaymış gibi sevab ve ecir alması, (2.) Yatsı namazını gecenin ilk üçte biri veya gece yarısına kadar geciktirmenin daha çok sevaba vesile olması.

 

Fakat Resulullah Efendimiz, hastaların ve zayıfların durumlarını nazar-ı itibara alarak namazın te'hirini emretmiş ve bunu açıkça da ifade etmiştir. Çünkü namazı te'hir ederek sevap almaya çalışmakta cemaatin çok oluşunun sevabını kaçırmak da olabilir. Halbuki cemaatin çok olması, namazı geciktirmekten daha efdaldir.

 

Hadis, yatsıyı gecenin üçte birine kadar geciktirmenin efdal olduğunu söyleyenler için bir delildir.

 

Bu konuda Hanefi uleması şu iki hususu belirtirler:

 

1. Vaktin gecikmesi ile cemaat azalacaksa, namazı öne alarak cemaate hizmet edip cemaati kaçırmamak,

 

2. Resulullah'ın son fiilinin namaz olması, namazdan sonra konuşmayı kerih görmesini ele alarak namazın te'hir edilmesi, Netice olarak da, Hanefiler, cemaatin durumu esas alınarak cemaatı azaltmayacak kadar ve son fiilin de namaz olmasına dikkat edilecek şekilde namazın te'hir edilebileceğini belirterek iki husus arasında da denge kurmaya çalışmışlardır.

 

Bazı Hükümler

 

1. Namazı bekleyen kimseye namaz kıhyormuş gibi sevap verilir.

2.  Bilenlerin, bilmeyenlere öğretmesi lazımdır.

3. Yapılacak muamelelerde zayıf ve hastaların durumları gözetilmelidir.

4. Din, daima kolaylığı ister.

 

 

SONRAKİ