SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 399 >>

بَاب فِي وَقْتِ صَلَاةِ الظُّهْرِ

4. Öğle Namazının Vakti

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ حَنْبَلٍ وَمُسَدَّدٌ قَالَا حَدَّثَنَا عَبَّادُ بْنُ عَبَّادٍ حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَمْرٍو عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْحَارِثِ الْأَنْصَارِيِّ عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ كُنْتُ أُصَلِّي الظُّهْرَ مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَآخُذُ قَبْضَةً مِنْ الْحَصَى لِتَبْرُدَ فِي كَفِّي أَضَعُهَا لِجَبْهَتِي أَسْجُدُ عَلَيْهَا لِشِدَّةِ الْحَرِّ

 

Cabir bin Abdillah (r.a.) şöyle demiştir: Ben öğle namazını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kılar, elimle serinlemesi için bir avuç çakıl taşı alır, (secdede) alnım(ı koyacağım yer) e kor, sıcağın şiddetinden (dolayı onların) üzerine secde ederdim.

 

 

Diğer tahric: Nesai, tatbik

 

AÇIKLAMA:     Hattabi:  "Bu hadiste fıkıh olarak şunlar vardır" der: (a.) Öğle namazını kılmakta acele etmek. (b.) Secde ancak alnın üzerine yapılır. Çünkü eğer giydiği elbise üzerine veya sadece burnu üzerine secde caiz olsaydı, Cabir avucuna çakıl almaz ve buna ihtiyaç da hissetmezdi. (c.) Az bir amel namazı bozmaz.

 

Hadis, ilk bakışta Hattabi'nin de işaret ettiği gibi, öğle namazını kılmakta acele etmenin Efendimiz devrinde cari olduğunu göstermektedir. Bu durumda, bu hadis ile, sıcak günlerde öğle namazını serin vakte bırakmayı tavsiye eden hadisler arasında bir ihtilaf göze çarpmaktadır. O halde AskaIani'nin dediği gibi ya namazı serin vakte bırakmak bir ruhsattır veya öğleyi kılmakta acele etmeyi teşvik eden hadisler serin vakte bırakmayı emreden hadisler ile neshedilmiştir. Hanefilerden Tahavi bu görüştedir. Askalani bunlardan daha güzel bir yaklaşım olarak bir üçüncü te'vilde daha bulunur ki, o da şudur: Namaz ilk vaktinde kılınmayıp serin vakte bırakılırsa dahi, yerin hararetinin şiddeti devam eder. Çünkü kumun sıcaklığı akşama kadar soğumayabilir. Öyle olunca Hz. Cabir'in bu namazı aslında ortalık serinlediği halde yer yüzü hala sıcakken kalmış ve üzerine alnını koymak için eline çakıl taşları almış olması mümkündür.

 

Bu hadisten Hattabi'nin dediği gibi elbise üzerine secde etmenin caiz olmayacağına delil getirmek mantıki bir hüküm olabilir. Ancak, Buhari ve Müslim'de ashab-ı kiramın elbiselerinin bir ucu üzerine sedce ettiklerini haber veren açık rivayetler vardır. Üstelik Cabir'in elbisesi üzerine secde etmemesi, onun caiz olmayışından değil, elbisesinin buna müsait olmayışından olabilir. O halde cübbe veya palto gibi bir elbisenin eteği üzerine secde etmeyi men'eden bir şey yoktur.

 

 

DEVAM