SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 1044 >>

DEVAM: 198-199. Nafile Namazları Evde Kılmak

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ صَالِحٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ وَهْبٍ أَخْبَرَنِي سُلَيْمَانُ بْنُ بِلَالٍ عَنْ إِبْرَاهِيمَ بْنِ أَبِي النَّضْرِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ بُسْرِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ زَيْدِ بْنِ ثَابِتٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ صَلَاةُ الْمَرْءِ فِي بَيْتِهِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاتِهِ فِي مَسْجِدِي هَذَا إِلَّا الْمَكْتُوبَةَ

 

Zeyd b. Sabit (r.a.)'den; Nebi (s.a.v.)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

 

"Farz müstesna, kişinin evinde kıldığı namaz, benim şu mescidimde kıldığı namazdan daha efdâldir."

 

 

İzah:

Nesaî, kıyâmü'l-leyl; Tirmizî, salât: bk. Buhârî, ezan (benzeri) edeb; Müslim musafirîn ; (benzeri) Muvatta, cemaat; Ahmed b. Hanbel, V, 182, 184, 237, 253, 363, VI, 373.

 

Bu hadis-i şerif, farzların dışındaki bütün namazların evde kılınmasının, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa gibi fazileti olan mescidlerde kılınmasından bile daha efdal olduğunu gösterir. Çünkü evde kimsenin haberi olmadan, riyadan uzak olarak kılınan namaz ihlâsa daha yakındır. Farz namazların ise, erkekler için cemaatle kı­lınması bazı âlimlere göre sünnet-i müekkede bazılarına göre, vâcibtir. Farz namazda cemaati terk eden erkekler için Hz. Nebiin pek katı tarizleri vardır.

 

Kadınlar için efdal olan ise, hem farz hem de nafile namazlarını kendi evlerinde kılmalarıdır. Gerçi farzlar için cemaate çıkmaları caizdir. Fakat ev­lerinde kılmaları onlar için esas olan gizlenmeye daha muvafık ve fitneden daha uzaktır.

 

Ebû Dâvûd nafileleri evde kılma konusunda iki hadis nakletmiştir. As­lında bu konuda daha başka hadisler de vardır. Aşağıya tercemesini nakle­deceğimiz hadisler bunlardandır.

 

tbn Mes'ud'dan rivayet edilmiştir, dedi ki: Resûlullah'a "Evimde kıl­dığım namaz mı, yoksa mescitte kıldığım namaz mı.daha efdaldır?" diye sordum.

 

“Benim evimin mescide ne kadar yakın olduğunu görmüyor musun? Buna rağmen namazı evinde kılmak bana mescitte kılmaktan daha sevimli­dir, fakat fara olursa müstesna" cevabını verdi.[İbn Huzeyme, sahih, II, 210.]

 

Ebu Musa'dan rivayet edilmiştir: Iraklılardan bir grup Hz. Ömer'in ya­nına gelmek için yola çıktılar. Onun huzuruna geldiklerinde "kişinin evinde kıldığı namazı" sordular. Ömer:

 

"Bunu Resûlullah'a ben de sordum: "Kişinin evinde kıldığı namaz nur-dur, öyleyse evlerinizi nurlandırımz" buyurdu" karşılığını verdi.

 

Enes (r.a.)'den Resûlullah (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "- Namazlarınızın bir kısmıyla evlerinize ikramda bulununuz"[İbn Huzeyme, Sahih, II, 213.] Ashabdan birisi merfü' olarak şöyle rivayet etmiştir: -"Bir kimsenin evinde kıldığı namaz insanların kendisini göreceği yerde kıldığı namaza nisbetle, nafile karşısında farz gibidir."[bk. el-Menhel, VI, 178.]