SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 1038 >>

DEVAM: 194-195. Otururken Teşehhüdü Unutan (Ne Yapar?)

 

حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ عُثْمَانَ وَالرَّبِيعُ بْنُ نَافِعٍ وَعُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ وَشُجَاعُ بْنُ مَخْلَدٍ بِمَعْنَى الْإِسْنَادِ أَنَّ ابْنَ عَيَّاشٍ حَدَّثَهُمْ عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ عُبَيْدٍ الْكَلَاعِيِّ عَنْ زُهَيْرٍ يَعْنِي ابْنَ سَالِمٍ الْعَنْسِيَّ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ جُبَيْرِ بْنِ نُفَيْرٍ قَالَ عَمْرٌو وَحْدَهُ عَنْ أَبِيهِ عَنْ ثَوْبَانَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لِكُلِّ سَهْوٍ سَجْدَتَانِ بَعْدَ مَا يُسَلِّمُ وَلَمْ يَذْكُرْ عَنْ أَبِيهِ غَيْرُ عَمْرٍو

 

Sevbân (r.a.)'den; Nebi (s.a.v.)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

 

"Her yanılma için selâmdan sonra iki secde vardır."

 

 

İbn Mâce, ikâme; Ahmed b. Hanbel, V, 280.

 

 

(Ebu Dâvud dedi ki:) .... kaydını Amr (b. Osman’dan başka hiç bir ravi zikretmemiştir.

 

 

İzah:

Bu hadise ilk bakıldığında bir namaz içerisinde yanılma tekrarlanınca, sehv secdesinin de tekrarlanmasının gerektiği anlaşılmaktadır. İbn Ebî Leylâ bu görüşü benimsemiştir. Bazı âlimler "yanıl­manın cinsi aynı ise, hepsi için bir secde yeter, fakat yanılma ayrı ayrı cinsten olursa, her birisi için ayrı ayrı secde yapılmalıdır" derler. Ancak bu görüşle­rin her ikisi de pek taraftar bulamamıştır.

 

Cumhura göre (Hanefî ve Şâfiiler de bu görüştedirler) bir namazda bir­den fazla yanılma olursa, hepsi için iki secde kâfidir. Her yanılma için ayrı ayrı secde yapmaya lüzum yoktur. Şafiîlerin muteber kitaplarından Mühez-zeb'de bunun illeti şöyle ifâde edilmektedir:

 

"Eğer her hata için ayrı bir secde icâbetse idi, hatanın hemen akabinde secde gerekirdi. Secde namazın sonuna bırakıldığına göre, bu namazdaki bütün hataların toplanması içindir."

 

Sehv secdesini yaparken hata eden bir kimseye bu hatadan dolayı yeni bir secde lâzım değildir. Bu konuda imam Muhammed'le, Nahv imamların­dan Teyzezadesi Kısaî arasında geçen bir konuşma son derece güzeldir. Bu­raya naklediyoruz:

 

imam Muhammed teyzesinin oğlu Kisâî'ye:

 

Niçin fıkıhla meşgul olmuyorsun? dedi. Kisâî:

 

Bir ilmi iyice bilen, diğer ilimleri de anlar, karşılığını verdi. İmam Muhammed:

 

Peki, o halde ben sana bir fıkıh meselesi sorayım da onun cevabını Nahv'den bul bakalım, deyip şu soruyu sorar:

 

Sehv secdesinde hata eden bir kimse ne yapmalıdır? Kısaî biraz düşündükten sonra:

 

Sehv secdesi yapmaz. Muhammed:

 

Sen bu cevabı nahvin hangi konusundan çıkardın? deyince, Kisâî:

 

El-Musağğar lâ yusağğar (tasgir yapılan bir daha tasğîr yapılmaz) kar­şılığını vermiştir.

 

Hatanın tekrarı hâlinde tek secdenin kâfi geleceğini söyleyenler açıkla­makta olduğumuz hadisle ilgili olarak şunları söylerler:

 

Bu hadis zayıftır, delil olamaz. Çünkü bu İsmail b. Ayyaş tarikiyle gel­miştir. O da tenkide uğramıştır. Hadisin sabit olduğu kabul edilirse, mânâ, "namazda meydana gelen bütün yanılmalar için iki secde kâfidir" şeklinde anlaşılmalıdır. Beyhakî'nin Hz. Âişe'den rivayet ettiği, "İki secde, namaz­daki bütün eksik ve fazlalıklar için yeterlidir"[Beyhakî es-Sünenu'l-kııbrâ, II, 346.] hadisi de bu manayı des­teklemektedir.

 

Evzâî bu konuda yukarıda anlatılanlardan tamamen değişik bir görüş­tedir. Ona göre eğer hataların hepsi fazlalık veya hepsi noksansa, iki secde kâfidir. Ama bir kısmı fazlalık bir kısmı noksansa her biri için ayrı secde yapmalıdır.