SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 890 >>

DEVAM: 150-151. Secde Organları

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ كَثِيرٍ أَخْبَرَنَا شُعْبَةُ عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ عَنْ طَاوُسٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ أُمِرْتُ وَرُبَّمَا قَالَ أُمِرَ نَبِيُّكُمْ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ يَسْجُدَ عَلَى سَبْعَةِ آرَابٍ

 

ibn Abbas'dan rivayet edildiğine göre, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ben yedi organ üzerine secde etmekle emrolundum." (Şu'be) bazan, "ben emrolundum" yerine "Sizin Peygamberiniz emrolundu" derdi.

 

 

Diğer tahric: Tirmizî, salat, Nesaî, tatbîk; Îbn Mace, ikame

 

AÇIKLAMA:    

 

Bu hadisin ravilerinden Şu'be b. el-Haccac, bu hadisle ilgili rivayetlerinin bazısında Resul-i Ekrem'in sözlerine "Ben emrolundum" şeklinde, bazısında da "Sizin Nebiiniz emrolundu" di­ye başladığını ifade etmiştir ki, iki rivayet şeklinin arasında temelde bir fark yoktur. Çünkü her iki ifade şeklinde de emreden Allahu Teala Hazretleri, emrolunan da Resul-i (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'dir. Ancak birinci şekilde Resul-i Ekrem (s.a.v.) kendisinden "ben" diye birinci şahıs olarak bahsettiği halde ikincisinde üçüncü şahıs gibi "sizin Nebiiniz" diye bahsetmiştir.

 

Bu hadisle ilgili görüşler bir önceki hadisin açıklamasında geçmiştir.