SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 837 >>

DEVAM: 135-136. Namazdaki Tekbirlerin Tamamını Açıklayan Hadisler

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ وَابْنُ الْمُثَنَّى قَالَا حَدَّثَنَا أَبُو دَاوُدَ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ الْحَسَنِ بْنِ عِمْرَانَ قَالَ ابْنُ بَشَّارٍ الشَّامِيِّ و قَالَ أَبُو دَاوُدَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ الْعَسْقَلَانِيُّ عَنْ ابْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبْزَى عَنْ أَبِيهِ أَنَّهُ صَلَّى مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَكَانَ لَا يُتِمُّ التَّكْبِيرَ قَالَ أَبُو دَاوُد مَعْنَاهُ إِذَا رَفَعَ رَأْسَهُ مِنْ الرُّكُوعِ وَأَرَادَ أَنْ يَسْجُدَ لَمْ يُكَبِّرْ وَإِذَا قَامَ مِنْ السُّجُودِ لَمْ يُكَبِّرْ

 

Abdirrahman b. Ebza'dan; oğlunun rivayet ettiğine göre, (Abdurrahman) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kılarmış ve Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tekbiri tamamlamazmış.

 

Ebu Davud dediki: "Tekbiri tamamlamazdı" sözünün manası, "başını rüku'dan kaldırıp da secdeye varacağında ve bir de secdeden, başını kaldırdığında tekbir almazdı" demektir.

 

 

AÇIKLAMA:    

ibn Hacer el-Askalani  "Fethu'1-Barî" isimli Buharî şerhinde "Rüku'da tekbiri tamamlamak" başlığı altında şunları söylemektedir: Rüku'da tekbiri tamamlamanın manası, rüku'a giderken alınan tekbiri rüku'a erişinceye kadar uzatmaktır. Yahutta Kirmanî'nin dediği gibi, namaz tekbirlerini rüku tekbiriyle tamamlamaktır. Bana kalırsa, Buharî'nin "tamamlamak" sözünden maksadı, Ebu Davud'un, Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in tekbirleri tamamlamadığını ifade eden hadisinin zayıflığına îşaret etmektedir. Nitekim Buharî, Tarih'inde Ebu Davud et-Tayalisî'den bu hadisin asılsız olduğunu naklediyor. Taberî ve Bezzar da; "Bu hadisin ravilerinden el-Hasen b. İmran'jn kimliğinin bilinmemesi sebebiyle bu hadisin zayıf olduğunu, şayet sahih olduğu kabul edilse bile, Resulullah (s.a.v.)'in bu tek­birlerin olmadığını göstermek için değil de, terkinin caiz olduğunu göster­mek için terk etmiş olacağını söylemektedirler. Ya da Ebu Davud'un bu hadisindeki "tekbiri tamamlamazdı" sözünün manası, tekbiri sesli almamak veya onu iyice rüku'a varıncaya kadar uzatmamak demektir.

 

Hanefî ulemasından Aynî merhuma göre, "tekbiri tamamlamazdı'1 sö­zünün manası, "bütün intikal tekbirlerini terk ederdi" demektir. Mevzumuzu teşkil eden bu hadis her ne kadar namazda intikal tekbiri olmadığını söyle­yenlerin delilini teşkil ediyorsa da, yukarıda ifade ettiğimiz gibi bu hadis çe­şitli yönlerden zayıftır.