SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 833 >>

DEVAM: 134-135. Okuyup Yazma Bilmeyen Veya Dili Dönmeyen Kimselere Namazda Yeterli Olan Kıraat

 

حَدَّثَنَا أَبُو تَوْبَةَ الرَّبِيعُ بْنُ نَافِعٍ أَخْبَرَنَا أَبُو إِسْحَقَ يَعْنِي الْفَزَارِيَّ عَنْ حُمَيْدٍ عَنْ الْحَسَنِ عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ كُنَّا نُصَلِّي التَّطَوُّعَ نَدْعُو قِيَامًا وَقُعُودًا وَنُسَبِّحُ رُكُوعًا وَسُجُودًا

 

Cabir b. Abdillah'dan; demiştir ki: Biz (Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağlığında) ayakta ve otururken dua ederek rüku ve secdede iken de, tesbih ederek nafile namaz kılardık.

 

 

AÇIKLAMA:    

Bu hadis-i şerif nafile namazlarda Kur'an okumanın farz olmadığına delalet etmektedir. Ancak bu şekilde Kur'an okumaksızın nafile namaz kılmanın caiz oluşunun İslam'ın ilk yıllarına ait geçici bir uygulama olduğunu daha sonra bu uygulamanın yürürlükten kaldırıldığını söylemek mümkündür. Nitekim "kıraatsiz namaz olmaz"[Müslim, salat] mealindeki hadis-i şerifle daha önce tercemesini sunduğumuz 822 numaralı hadis-i şerif de buna delalet etmektedir. Ancak mevzuumuzu teşkil eden dua ve teşbihle nafile namaz kıldıklarından bahsedilen sahabîlerin namazda dua okumaları ve subhanellah demeleri Kur'an okumalarına bir engel teşkil et­meyeceğine göre, dua ve teşbih ile beraber Kur'an da okumuş olmaları da mümkündür. Netice olarak:

 

1. Nafile namazlarda da Kur'an okumak farzdır.

 

2. Şayet belli bir müddet içerisinde böyle bir uygulama olmuşsa bu son­radan neshedilmiştir.

 

3. Bu hadis "munkati" denilen zayıf hadislerdendir. Çünkü Münzirî, Ali b. el-Medinî gibi hadis alimlerinin beyanına göre, Hasen el-Basrî Cabir b. Abdillah'dan hadis dinlememiştir. Öyle olunca, arada Cabir b. Abdillah (r.a.)'den Hasen el-Basrî'ye hadisi nakleden bir başka ravinin bulunması ge­rekiyor. Bunun kim olduğu belli değildir.

 

4. Sadece dua ve teşbih ile namaz kılma ruhsatı, yalnız Arapça bilme­yen ecnebiler için tanınmış geçici bir kolaylık da olabilir.