SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 820 >>

DEVAM: 131-132. Namazında [Fatiha'yı] Okumayı Terk Eden Kimsenin Durumu

 

حَدَّثَنَا ابْنُ بَشَّارٍ حَدَّثَنَا يَحْيَى حَدَّثَنَا جَعْفَرٌ عَنْ أَبِي عُثْمَانَ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ أَمَرَنِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ أُنَادِيَ أَنَّهُ لَا صَلَاةَ إِلَّا بِقِرَاءَةِ فَاتِحَةِ الْكِتَابِ فَمَا زَادَ

 

Ebu Hureyre'den; demiştir ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Fatiha ve ona ilave olarak (Kur'an'dan) bir şey okumaksızın namaz caiz değildir" diye ilan etmemi bana emir buyurdu.

 

 

Diğer tahric: îbn Mace, ikame

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif muhtelif şekillerde rivayet olunmuştur.Nitekim bir önceki hadis-i şerif de bu hadisin rivayet edilen değişik bir şeklidir. Bu bakımdan bir önceki hadisin izahında da bu iki hadisin Hanefî uleması tarafından nasıl uzlaştırıldiğını açıklamıştık. Bezzar'ın riva­yetinde; "Resul-i Ekrem (s.a.v.) bir münadiye emir buyurdu. O da nida etti" denilmiş. Bir rivayette "Kuran’sız namaz caiz değildir" başka bir rivayette "her namazda kıraat vardır, velev ki FatihatıTI-Kitab olsun” buyurulmuştur. Bu hadislerin hiçbiri Fatiha okumanın farz olduğuna delalet etmezler.

 

Bilakis ekserisi o'nun farz olmadığım gösterir. Biri Fatihasız namazın caiz olmadığına delalet ederse, diğeri caiz olduğunu bildirir. İşte Hanefîler bun­ların her biriyle amel etmiş, hiç birini mühmel bırakmamışlardır. Çünkü on­lar mutlaka Kur*an okumanın farz, Fatiha okumanın da vacip olduğu görüşündedirler.

 

Mevzumuzu teşkil eden hadiste geçen "Fatiha ve ona ilave olarak (Kur'-an'dan) birşey okumaksızın namaz caiz değildir" beyanındaki olumsuzluk, Hanefî ulemasına göre, namazın sıhhati ile değil, kemali ile ilgilidir. Ebu Hureyre'den rivayet edilen; "Ebu Hüreyre'ye; "Biz imamın arkasında bulunuyoruz" diyen oldu. Ebu Hüreyre de (ona); "onu içinden oku" dedi. mealindeki hadis [bk. Müslim, salat] ile ilgili olarak İmam Nevevî, "bu hadisin manası Fatiha'yı kendin işitecek kadar gizli oku" demektir mutaleasında bulunarak, "bu hadise göre imama uyan kimseye okumak farzdır" demişse de, Hanefî ule­masından Ayni kendisine şu şekilde cevab vermiştir: "Bu hadisteki emir farziyyet ifade etmez. Çünkü imama uyan kimseye Kur'an’da susmak [bk. el-A'raf 204] emredilmiştir. Susmak gizlice okumak demek değildir. Bilakis kendi işite­cek kadar gizli okumak bile susmayı ihlal eder. Binaenaleyh hadisden mu­rat," imamın okuduğu Kur'an'ı dikkatle dinle ve onun manasını düşün" demek olur. Hadisten muradın hakikaten gizli okumak olduğunu kabul et­sek bile, farziyete delalet ettiğini kabul edemeyiz. Bununla beraber Hanefî-lerden bazıları ihtiyaten bütün namazlarda, bazıları da yalnız gizli okunan namazlarda cemaatin Fatiha okuyabileceğini söylemişlerse de bu görüş za­yıf bir görüştür. Bir takımları da imam Fatiha'da lahn yaptığı zaman Fatiha okumanın ihtiyaten caiz olduğunu söylemişlerdir. Nitekim daha önce geçen, "İmam ancak kendisine uymak için tayin edilmiştir. O okuduğu vakit siz susun" anlamındaki 604 no'lu hadis-i şerif de Hanefî ulemasının görüşünü te'yid etmektedir. Cemaatin hiç birşey okumaması icabettiği hususunda Şafiîlere karşı bir hüccettir. Aynı hadis "öğle ve ikindi namazlarında cemaat Fatiha'yı okur" diyen İmam Malik aleyhinde de hüccettir. Gerçi bu hadisin son kısmı yani "o okuduğu zaman siz susun" cümlesi hakkında söz edilmiş, bir çok ravilerin bunu rivayet etmedikleri söylenerek bunun bir vehm oldu­ğu bile iddia edilmişse de bu iddia da doğru değildir. Bu ziyadeyi Nesaî ve Beyhakî tahric ettikleri gibi İmam Müslim dahi sahih bulmuştur. Kendisine "onu niçin Sahih'ine almadın?" diye sorulunca, "ben bu kitaba kendimce sahih olan herşeyi almadım. Ben buraya ancak ulemanın ittifak ettikleri hadisleri aldım" cevabım vermiştir. Bununla beraber mezkur ziyade Müslim'­in bazı nüshalarında mevcuttur.[Davudoğlu, A.Sahıh-i Müslim, III, 65]