SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 819 >>

DEVAM: 131-132. Namazında [Fatiha'yı] Okumayı Terk Eden Kimsenin Durumu

 

حَدَّثَنَا إِبْرَاهِيمُ بْنُ مُوسَى الرَّازِيُّ أَخْبَرَنَا عِيسَى عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مَيْمُونٍ الْبَصْرِيِّ حَدَّثَنَا أَبُو عُثْمَانَ النَّهْدِيُّ قَالَ حَدَّثَنِي أَبُو هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ لِي رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ اخْرُجْ فَنَادِ فِي الْمَدِينَةِ أَنَّهُ لَا صَلَاةَ إِلَّا بِقُرْآنٍ وَلَوْ بِفَاتِحَةِ الْكِتَابِ فَمَا زَادَ

 

Ebu Hureyre (r.a.) dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana; "Haydi çık ve Fatiha ve o'na ilave edilecek bir şey ile de olsa ancak Kur'an (okumak)la namazın (sahih) olduğunu Medine'de ilan et” buyurdu.

 

 

Kütüb-i Sitte sahiplerinden sadece Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif namazda sadece Kur'an okunabileceğine, bunun dışında okunacak herhangi bir dua veya tesbih ile sahih olmayacağına delalet etmektedir. Hadiste geçen, "Fatiha ve ona ilave edilen bir şey" sözünden Fatihadan sonra okunacak surenin tayin edilmiş olmadı­ğı Fatiha'dan sonra okunacak herhangi bir surenin namazın sıhhati için ye­terli olduğu anlaşılmaktadır. Ancak "Ezberinde Kur'an varsa oku, yoksa Alla'a hamd et, ona tekbir ve tehlil getir” anlamındaki hadis [Nesaî, tahare] ile ileride gelecek olan 832 ve 855 no'lu hadis-i şerifler okumaya gücü yetmeyen kim­seleri bu hüküm dışında tutmaktadır. Bir önceki hadiste de ifade ettiğimiz gibi Fatiha'dan sonra sure okumak namazın sıhhatinin şartı değildir (hanefi), nama­zın kemaliyle ilgilidir. Nitekim Ebu Hüreyre'nin rivayet ettiği, "Her namaz­da kıraat vardır, Nebi bize neyi duyurduysa, biz de size onu duyuruyoruz. Bizden neyi gizlediyse, biz de sizden onu gizleriz. Her kim Fatiha'yı okursa bu ona yeter, kim de ondan fazla bir şey okursa o daha efdaldir" [Buharî, ezan; Müslim,'salat; Nesaî, iftitah] hadisi de buna delalet etmektedir. Buna göre namaz kılan kimse Fatiha ile beraber bir miktar da Kur'an okumalıdır. Hanefî uleması bu ha­disi delil getirerek namazda Fatiha ile birlikte bir miktar da Kur'an okuma­nın vacib olduğunu söylemiştir. Ulemanın büyük çoğunluğu ise, bu hadisin ravisi Ca'fer b. Meymun aleyhinde bazı tenkidler bulunduğunu iddia ederek bu hadisin zayıf olduğunu söylemişse de gerçekte Ca'fer b. Meymun zayıf bir ravi değildir. Çünkü Zehebî Mîzan'l-İ'tidal isimli eserinde onun hakkın? da "rivayet ettiği hadislere güvenilebilir bir ravidir" demektedir. Darekutnî, İbn Adiyy, îbn Hacer, el-Hakim, îbn Hıbban ve İbn Şahin gibi alimler de aynı şekilde bu raviyi tezkiye etmektedirler. Yine Fatiha okuma farzdır diyen ulemanın büyük çoğunluğu bir numara sonra gelecek olan "Fatiha ile ona ilave edilen bir şey okunmaksızın namaz olmaz."[İbn Mace, ikame] mealindeki hadise aykırı olduğunu söyleyerek bu hadisi tenkid etmek istemişlerse de Hanefî ule­ması 820 numaralı hadisteki "namaz olmaz” sözünün "sahih olmaz" anla­mında olmayıp "kamil olmaz" anlamında olduğunu söyleyerek bu tenkide cevap vermişlerdir. Bu görüşlerine delil olarak da îbn Hibban ile Darekut-nî'nin rivayet ettikleri "İçinde Fatiha okunmayan namaz kafi değildir.” [el-Müttekî, Kenzu'l-Ummal. VII, 442] hadisini ileri sürmektedirler. Bu açıklamadan anlaşılıyor ki 819 numaralı hadis-i şerifteki olumsuzluk ifadesi namazın sıhhati ile, 820 no'lu hadis-i şerifteki olumsuzluk ifadesi ise, namazın kemali ile ilgilidir.[Bezlu'l-mechud, V, 36.] Bu bakımdan iki ha­dis arasında bir çelişki söz konusu değildir.