SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 815 >>

DEVAM: 128-129. (Akşam Namazında) Kısa Okunacağını Söyleyenlerin Delilleri

 

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ مُعَاذٍ حَدَّثَنَا أَبِي حَدَّثَنَا قُرَّةُ عَنْ النَّزَّالِ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عُثْمَانَ النَّهْدِيِّ أَنَّهُ صَلَّى خَلْفَ ابْنِ مَسْعُودٍ الْمَغْرِبَ فَقَرَأَ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ

 

Ebu Osman en-Nehdi'den rivayet edildiğine göre, kendisi İbn Mes'üd (r.a.)'ın arkasında akşam namazı kılmış, (İbn Mes'ud) İhlas Suresi'ni okumuş.

 

 

Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Bilindiği gibi dinî emirlerdeki adedler ve miktarlar içtihada konu olamazlar. Bu bakımdan herhangi bir sahabînin namaz kılarken herhangi bir ölçüye göre hareket etmesi onun kendi görüş ve kanaati­ne bağlanamaz. Bilakis bu harekette Resul-i Ekrem'in bir emrine veya tavsiyesine bağlı kalınır. Çünkü hiç bir sahabînin teabbüdî denilen bu çeşit meselelerde kendi aklı ve görüşüne göre hareket edemeyeceği bilinen bir ger­çektir. Öyleyse mevkuf gibi görülen bu hadis hükmen merfu bir hadistir. Çün­kü îbn Mes'ud Resul-i Ekrem'den gördüğü için akşam namazında böyle îhlas suresini okumuştur. Görmeseydi okumazdı. Nitekim İbn Hibban'ın rivayet ettiği bir hadisde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bir cuma gecesinde akşam namazı­nın birinci rekatında Kafirim suresini, ikinci rekatta da İhlas suresini oku­duğu ifade edilmektedir. Binaenaleyh bu hadis akşam namazının farzında kısa sureleri okumanın daha faziletli olduğunu söyleyen Hanefilerin delilidir.