SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 814 >>

DEVAM: 128-129. (Akşam Namazında) Kısa Okunacağını Söyleyenlerin Delilleri

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ سَعِيدٍ السَّرْخَسِيُّ حَدَّثَنَا وَهْبُ بْنُ جَرِيرٍ حَدَّثَنَا أَبِي قَالَ سَمِعْتُ مُحَمَّدَ بْنَ إِسْحَقَ يُحَدِّثُ عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ أَنَّهُ قَالَ مَا مِنْ الْمُفَصَّلِ سُورَةٌ صَغِيرَةٌ وَلَا كَبِيرَةٌ إِلَّا وَقَدْ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَؤُمُّ النَّاسَ بِهَا فِي الصَّلَاةِ الْمَكْتُوبَةِ

 

Şu'ayb'in dedesi (Abdullah b. Amr b. el-As) demiştir ki: Cemaate namaz kıldırırken Resulullah'dan işitmediğim küçük veya büyük mufassal hiç bir sure yoktur.

 

 

Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     798 numaralı hadis-i şerifin şerhinde de açıkladığımız gibi Resul-i Ekrem Efendimiz hafi kılınan namazlarda da hangi sureyi okuduğunun bilinmesi için bir (veya iki) ayeti seslice okurdu. Bu sa­yede ashab-ı kiram Hz. Nebi'in sessiz kılınan farz namazlarda bile ne okuduğunu kolayca öğrenirdi. îşte hadisin ravilerinden Hz. Şuayb'ın dedesi Abdullah b. Amr b. el-As, Resul-i Ekrem'in arkasında devamlı namaz kıl­mak bahtiyarlığına eren ve o'nun her namazda okuduğu sureleri tespit etme imkanını bulan sahabîlerden biridir.

 

Hz. Abdullah'ın tespitine göre, Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazları mu­fassal surelerin büyüğüyle de küçüğüyle de kıldırmıştır. Bu tespite göre, ce­maatin durumu mufassal denilen surelerden hangisini okumayı gerektiriyorsa, imam onu okur. Binaenaleyh musannif Ebu Davud'un da işaret ettiği gibi, bu hadis akşam namazında mufassal denilen sureleri okumanın sünnet oldu­ğuna delalet etmektedir. Ancak mufassal denilen surelerin hangi sureler ol­duğu ve hangisinin uzun, hangisinin kısa olduğu konusu mezhep imamları arasında ihtilaflıdır.

 

Malikîlere göre, mufassaldan olan uzun sureler Hucurat'tan Nazîat'ın sonuna kadar, orta sureler Naziat'ın sonundan Duha'ya kadar, kısa sureler de Duha'dan Kur'an-ı Kerimin sonuna kadar olanlardır."

 

Şafiilere göre uzun sureler "Hucurat'tan Amme'ye kadar, orta sureler, "Amme'den Duha'ya kadar, kısa sureler de Duha'dan Kur'an-ı Kerim'in sonuna kadar olanlardır.

 

Hanbelîlere göre, Uzun sureler "Kaf" dan ‘‘Amme"ye Kadar, orta su­reler Amme'den Duha'ya kadar; kısa sureler de Duha'dan Kur'an-ı Keri­min sonuna kadar olanlardır.

 

Hanefîlere göre ise, Hucurat'tan Büruc'a kadar olan sureler uzun; Buruc'dan Beyyine suresine kadar olanlar orta; Beyyine'den Nas suresine ka­dar olanlar da kısadır. Demek ki Resul-i Ekrem (s.a.v.) cemaatle namaz kılarken kısa sureler okumağa dikkat etmiş, ancak yalnız kıldığı namazlarda kıraati istediği kadar uzatmıştır. Bilhassa gece namazlarında çok daha uzunca oku­muştur.