SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 816 >>

بَاب الرَّجُلِ يُعِيدُ سُورَةً وَاحِدَةً فِي الرَّكْعَتَيْنِ

129-130. Bir Surenin İki Rekatta Da Okunması

 

حَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ صَالِحٍ حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ أَخْبَرَنِي عَمْرٌو عَنْ ابْنِ أَبِي هِلَالٍ عَنْ مُعَاذِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْجُهَنِيِّ أَنَّ رَجُلًا مِنْ جُهَيْنَةَ أَخْبَرَهُ أَنَّهُ سَمِعَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقْرَأُ فِي الصُّبْحِ إِذَا زُلْزِلَتْ الْأَرْضُ فِي الرَّكْعَتَيْنِ كِلْتَيْهِمَا فَلَا أَدْرِي أَنَسِيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَمْ قَرَأَ ذَلِكَ عَمْدًا

 

Muaz b. Abdillah el-Cuhenî'nin naklettiğine göre Cuheyne'li bir adam; "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i sabah namazının her iki rekatinde de Zilzal Suresi'ni okurken işittiğini" söylemiş ve "unutarak mı, yoksa bile bilemi okudu bilemiyorum" demiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şeriften anlaşıldığına göre Nebi (s.a.v.) Zilzal   Suresini bir kere birinci rekatta bir kere de ikinci rekatta olmak üzere sabah namazında iki kere okumuştur. Ancak Resulullah (s.a.v.) de­vamlı olarak her rekatta ayrı bir sure okuduğunu bilen Cüheyne'Li sahabî ilk defa olarak Resul-i Ekrem'in sabah namazında bir sureyi iki defa oku­ması karşısında "Acaba bilerek mi, böyle yaptı, yoksa unutarak mı?" diye tereddüde düşmüştür. Bu durumda Resul-i Ekrem (s.a.v.) eğer, bir surenin iki rekatta da okunabileceğinin caiz olduğunu göstermek için bile bile böyle yap­tıysa, bunun herkes için caiz olduğu anlaşılır. Fakat unutarak böyle hareket etmişse, o zaman aynı sureyi iki rekatta da okumanın ümmet için meşru kılınmadığı fakat unutarak okumanın namaza bir zarar vermediği ortaya çıkar.

 

Ancak bu gibi durumlarda Resul-i Ekrem'in her hareketinin ümmet için meşruluğunu kabul etmek gerekir. Çünkü Fahr-i Kainat'ın her hareketinde asıl olan unutmak değil, şuurluluktur. Unutmak ise, arizi bir haldir. Nite­kim bu görüşten hareketle Mecelle'nin 9. maddesi şöyle tespit edilmiştir: "Sıfat-ı arızada asl olan ademdir.'* Bu durumda Resul-i Ekrem sabah na­mazının her iki rekatında da Zilzal Suresini unutarak değil, bile bile oku­muştur. Ancak aksine bir delil bulunursa o zaman unuttuğuna hükmedilebilir.

 

Nitekim Ashab-ı Kiram Resul-i Zişan'ın da unutabileceğine hükmetmiş­lerdir. İleride gelecek olan 1020 numaralı hadis de buna delalet etmektedir. Fakat bu unutma ResuM Ekrem'in tebliğ görevinin dışında söz konusu ola­bilir. Dinî bir esası bir Nebi olarak tebliğ ederken yanılacak olursa, vahyle uyarılır. Kendi haline bırakılmaz. Kendi beşeri davranışları ve hüvi­yeti içerisinde yanılma konusunda diğer insanlardan farksızdır. Bu hadisin bir ravîsinin bilinmemesi hadisin sıhhatine zarar vermez.Çünkü bu zat sa­habedir. Sahabelerin ise, hepsi adaletlidir.

 

 

BAZI HÜKÜMLER

 

1. Nebi (s.a.v.)'in beşer olarak unutması caizdir.

 

2. Bir sureyi bir namazda tekrar tekrar okumak caizdir. Nitekim Hanbeli ve Hanefi mezheplerinin meşhur görüşü de budur. Maliki mezhebine ve Hanefi mezhebinden bazı alimlere göre ise, kerahetle caizdir. Şafii mezhebine göre ise, bir namazda aynı sureyi tekrarlamak evla olanı terk etmek demektir.