SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 807 >>

DEVAM: 126-127 Öğle-İkindi Namazlarında Kıraatin Mikdarı

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عِيسَى حَدَّثَنَا مُعْتَمِرُ بْنُ سُلَيْمَانَ وَيَزِيدُ بْنُ هَارُونَ وَهُشَيْمٌ عَنْ سُلَيْمَانَ التَّيْمِيِّ عَنْ أُمَيَّةَ عَنْ أَبِي مِجْلَزٍ عَنْ ابْنِ عُمَرَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سَجَدَ فِي صَلَاةِ الظُّهْرِ ثُمَّ قَامَ فَرَكَعَ فَرَأَيْنَا أَنَّهُ قَرَأَ تَنْزِيلَ السَّجْدَةِ قَالَ ابْنُ عِيسَى لَمْ يَذْكُرْ أُمَيَّةَ أَحَدٌ إِلَّا مُعْتَمِرٌ

 

İbn Ömer (r.a.) den; (rivayet edilmiştir ki), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazında (kıyamdayken) secde etti sonra, ayağa kalktı, (bir miktar okudu) sonra da rüku'a vardı. Bunun üzerine biz O'nun Tenzîlü's-Secde suresini okuduğunu anladık.

 

(Ravî) İbn İsa dedi ki; Mu'temir'den başka hiç kimse, senedde Ümeyye'yi zikretmedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Resul-i Ekrem'in yaptığı söz konusu secde, tilavet secdesidir. Kıraat esnasında secde ayeti geçtiği için hemen secdeye varmış ve ayağa kalkarak kıraatine devam etmiştir. Bilindiği gibi namaz içeri­sinde okunan tilavet secdesinin edası fevridir. Bu bakımdan hiç zaman geçirmeden, secde ayeti okunur okunmaz secdeye varılması icabeder. An­cak o rekatta daha okunacak olan ayet sayısı üç veya üçten daha az ise, o zaman ayrıca bir tilavet secdesi yapmaya lüzum kalmaz. Çünkü bu durum­da rüku secde yerine geçer.

 

Abdullah b. Ömer (r.a.)'ın ifadesinden anlaşıl­dığına göre gerek Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in secdeye varışından ve gerekse okuduğu ayetlerin bazılarının işitilmesinden dolayı, arkasında bulunan ce­maat Nebiyyi Zîşan Efendimizin Secde Suresini okuduğunu anlamışlardır.798 numaralı hadis-i şeriften de anlaşıldığı gibi Nebi (s.a.v.) namazda okuduklarının cemaate kapalı kalmaması için okuduğu surenin bir veya iki ayetini cemaate işittirirdi. Ancak gerek İbn Hacer'in Tehzîbu't-Tehzîb isim­li eserinde ve gerekse İmam Nevevî'nin Takrîb isimli eserinde açıklandığı üzere bu hadisin ravileri arasında bulunan ümeyye kimliği belli olmayan bir kişi­dir. Bu kimsenin isminden sadece Mu'temir bahsetmektedir. Bu yüzden bu hadis zayıftır.

 

 

BAZI HÜKÜMLER

 

1. Namaz içerisinde okunan tilavet secdesinin hemen o anda eda edilmesi vacibtir. Namaz içerisinde geçen tilavet secdesi okunur okunmaz hemen secdeye gidilir, secde eda edildikten sonra ayağa kalkılarak kaldığı yerden kıraate devam edilir.

 

2. Öğle namazı gibi sessiz kılınan namazlarda da secde ayetlerini okumak caiz, nitekim Şafii uleması bu görüştedirler. Fakat Hanefilere göre cuma ve bayram namazı gibi kalabalık cemaatlerle kılınan namazlarla sessiz kılınan namazlarda secde ayetinin okunması mekruhtur. Çünkü cemaatin şaşırmasına sebep olur. Cuma namazı gibi kalabalık cemaatle kılınan namazlardaki şaşırmanın sebebi cemaatin kalabalığıdır. Sessiz kılınan namazlardaki karışıklığın sebebi, imamın secde ayetini okuduğu için üzerine tilavet secdesi vacib olduğu halde cemaatin üzerine secde ayetini işitmediği için tilavet secdesinin vacib olmamasıdır. Bu durumda imamın secdeye gitmesi halinde cemaatin onu beklemesi gerekirken, cemaatin içinde bu hükmü bilmeyen bazı kimselerin de imamla beraber secdeye giderek karışıklığa sebep olmaları mümkündür.