SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 805 >>

بَاب قَدْرِ الْقِرَاءَةِ فِي صَلَاةِ الظُّهْرِ وَالْعَصْرِ

126-127 Öğle-İkindi Namazlarında Kıraatin Mikdarı

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ حَدَّثَنَا حَمَّادٌ عَنْ سِمَاكِ بْنِ حَرْبٍ عَنْ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقْرَأُ فِي الظُّهْرِ وَالْعَصْرِ بِالسَّمَاءِ وَالطَّارِقِ وَالسَّمَاءِ ذَاتِ الْبُرُوجِ وَنَحْوِهِمَا مِنْ السُّوَرِ

 

Cabir b. Semure'den rivayet edildiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ve ikindi (namazlarında): Tarık ve Buruc surelerini ve bunlar kadar olan diğer sureleri okurdu.

 

 

Diğer tahric: Nesaî, iftıtah; Tirmizî, mevakît

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif, Resul-i Zişan Efendimiz'in öğle ve İkindi namazlarında Tarık süresiyle Büruc surelerini veyahutta bunlara denk uzunlukta olan evsat-i mufassal denilen surelerden birini okuduğu­nu beyan etmektedir. Biz 786 numaralı hadisin açıklamasında, surelerin uzunluk bakımından kısımlarını beyan etmiştik. Bilindiği gibi cemaate ağır gelmeyeceği bilinirse, imamın kıraati uzatması Hanefî mezhebine göre sün­nettir. Ağır geleceğini bildiği halde uzatması ise, mekruhtur. Diğer mezheb imamlarına göre de bazı şartların bulunması halinde durum böyledir.

 

An­cak Hanefi ulemasına göre, sabah ve öğle namazlarında Hücurat'tan Büruca kadar olan ve Tival-ı Mufassal denen sureleri, ikindi ile yatsı namazlarında Büruc'da Beyyine'ye kadar olan ve Evsat-i Mufassal denen sureleri,akşam namazında da Beyyine'den Nasa kadar olan sureleri okumak sünnettir. Ce­maatin durumuna göre daha uzun veya daha kısa okumak caizdir. Nitekim Resul-i Ekrem'in bazı değişik uygulamaları bunun caiz olduğunu göstermek içindir. Bu mevzudaki diğer mezhep imamlarının görüşünü 794 no'lu hadis-i şerifin açıklama kısmında yazdığımız için burada tekrara lüzum görmüyoruz.