SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 792 >>

DEVAM: 123-124. Namazda Kısa Okumak

 

حَدَّثَنَا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ حَدَّثَنَا حُسَيْنُ بْنُ عَلِيٍّ عَنْ زَائِدَةَ عَنْ سُلَيْمَانَ عَنْ أَبِي صَالِحٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِرَجُلٍ كَيْفَ تَقُولُ فِي الصَّلَاةِ قَالَ أَتَشَهَّدُ وَأَقُولُ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْجَنَّةَ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ النَّارِ أَمَا إِنِّي لَا أُحْسِنُ دَنْدَنَتَكَ وَلَا دَنْدَنَةَ مُعَاذٍ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَوْلَهَا نُدَنْدِنُ

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sahabilerinden birinin naklettiğine gö­re, Resul-i Ekrem (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama; "Namazda ne okuyorsun?" diye sormuş. O da: Şehadet getiriyorum ve "Allah'ım senden Cennet'i istiyorum ve (Cehennemdeki) ateşten de sana sığınırım" diyorum. Ama senin ve Muaz'ın nağmelerini beceremiyorum diye cevap vermiş. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (şöyle) buyurmuştur: "Biz de (senin gibi) Cennet ve Cehennem ile ilgili şeyler söylüyoruz"

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, ikame, dua; Ahmed b. Hanbel, III, 474; V, 74.

 

AÇIKLAMA:     Sözü geçen fakat ismi açıklanmayan sahabinin Ebu Hureyre (r.a.) Hazretleri olduğu İbn Mace'nin, bu hadisi naklederken verdiği senette açıklanmaktadır.

 

Hadis-i Şerifte geçen "şehadet getiriyorum" sözünün anlamı "ettehiyyatü okuyorum" demektir. Ettehiyatü duası içerisinde şehadet kelimesi geçtiği için bu duanın bir parçası olan şehadet kelimesi söylenmiş. Fakat duanın tümü kast edilmiştir. "Nağme" ise, ağızdan çıkan ahenkli ve tatlı seslerdir. Bu sözüyle Hz. Ebu Hureyre, Hz. Nebi'in ve Muaz'ın gizlice okudukları, bir söz ve ahenk harikası ve şaheseri olan duaları tatlı bir nağmeye benzetmiş ve bu duaları kendisinin beceremediğini ve ne olduğunu da bilemediğini Fahr-i Kainat Efendimiz'e güzel bir üslub ile arz ederek cevabı­nı beklemeye başlamıştı. Bunun üzerine Resul-i Ekrem; "Biz de senin yaptı­ğın gibi Cennet ve Cehennem'le ilgili dualar ederiz. Allah'tan bize Cennet'i nasip etmesini ve Cehennem ateşinden de korumasını isteriz" diye cevap verdi. Ebu Hureyre Hazretlerinin Resul-i Ekrem'in duasıyla birlikte Hz. Muaz'ın duasından bahsetmesinin sebebi, Hz. Muaz'ın Ebu Hureyre'nin bulun­duğu mahallede imamlık yapmasına bağlanabilir.