SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 788 >>

DEVAM: Besmelenin Açıktan Okunacağını Söyleyenler(in delilleri)

 

حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ وَأَحْمَدُ بْنُ مُحَمَّدٍ الْمَرْوَزِيُّ وَابْنُ السَّرْحِ قَالُوا حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ عَمْرٍو عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ قَالَ قُتَيْبَةُ فِيهِ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَعْرِفُ فَصْلَ السُّورَةِ حَتَّى تَنَزَّلَ عَلَيْهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ وَهَذَا لَفْظُ ابْنِ السَّرْحِ

 

İbn Abbas'dan; demiştir ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine ininceye kadar surenin sona erdiğini bilemezdi. Bu, İbnu's-Serh'in (rivayetinin) metnidir.

 

 

AÇIKLAMA:     Resul-i Zişan Sallallahu aleyhi ve Sellem Efendimiz Neml Suresinin 30. ayet-i kerimesi gelinceye kadar cümlesini hiç okuyup yazmadığı bir önceki hadis-i şerifte ifade edilmişti. Burada da Fahr-i Kainat Efendimiz'in Besmele cümlesi nazil oluncaya kadar, sureler arasında besmele bulunmadığı için okuduğu bir surenin sona erdiğini ve diğer bir sureye geç­mek üzere olduğunu bilemediği, ancak besmele cümlesi nazil olup da Bera suresinin dışında bütün surelerin başına yazıldıktan sonra okumakta olduğu surenin bittiğini ve yeni bir sureye geçtiğini kolayca fark ettiği ifade edil­mektedir.

 

Bu ifadeden anlaşılıyor ki, besmele, ayrı ayrı her surenin başına yazıl­mıştır. Hadis-i şerifte Besmelenin ayrıca indirilmesinden bahsedilmesi de onun başlı başına müstakil bir ayet olduğunu gösterir.

 

Şevkanî "Neylü'l Evtar" da besmele ile ilgili olarak şunları söylemek­tedir: "Besmelenin, başında bulunduğu sureden bir ayet olduğunu iddia eden­lere bir şey denilemeyeceği gibi, başında bulunduğu sureden bir ayet olmadığını iddia edenlere de birşey denilemeyeceği konusunda icma' vardır. Çünkü bu mevzu ihtilaflıdır. Söz götürür. Besmelenin bir harfi eksiltilemez veya ona başka bir harf ilave edilemez. Bunda ittifak vardır. Ayrıca besmele’nin Nemi Suresinde bulunduğuna ve Berae Suresinin dışında bütün surelerin başında yazılı olduğuna dair de icma' vardır. Okunuşuna gelince Berae Suresinin dı­şında bütün surelerin başında okunacağına dair yedi kıraat imamı ittifak et­miştir."[Şevkani Neylu'l-Evtar, II, 225]