SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 772 >>

DEVAM: 118-119. Namaza Başladıktan Sonra Okunacak Dualar

 

حَدَّثَنَا أَبُو كَامِلٍ حَدَّثَنَا خَالِدٌ يَعْنِي ابْنَ الْحَارِثِ حَدَّثَنَا عِمْرَانُ بْنُ مُسْلِمٍ أَنَّ قَيْسَ بْنَ سَعْدٍ حَدَّثَهُ قَالَ حَدَّثَنَا طَاوُسٌ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ فِي التَّهَجُّدِ يَقُولُ بَعْدَ مَا يَقُولُ اللَّهُ أَكْبَرُ ثُمَّ ذَكَرَ مَعْنَاهُ

 

İbn Abbas (r.a.); "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece teheccüd'de (önce) tekbir alırdı" dedi. Sonra da (bir önceki (771.) hadisin) manasını nakletti.

 

 

AÇIKLAMA:     Metinde geçen "teheccüd" kelimesiyle gece namazı kast edilmiştir. Bu kelime تَّهَجُّدِ kökünden olup uyumak manasına geldiği gibi, uyumayıp, uyanık kalmak manasına da gelir. Bir başka ifadeyle zıt anlamlı kelimelerdendir. Gece namazı için uyanmak manasına da gelir.

 

Bazıları َّهَجُّدِ ve تَّهَجُّدِ kelimelerinin arasındaki farkı şöyle açıkla­mışlardır: "Uyudu" denmek istendiği zaman َّهَجُّدِ kelimesi kullanılır; "uyumadı, uykusuz kaldı" denmek istendiği zaman da تَّهَجُّدِ kelimesi kul­lanılır. Buna göre هَجُّدِ uyumak تَّهَجُّدِ de uyumamak demektir.

 

Bu hadisten Fahr-i Kainat Efendimizin teheccüd namazına kalkınca her namazda olduğu gibi önce iftitah tekbiri aldığı ifade edilmektedir. Hadisin ravilerinden Kays b. Sa'd, Resul-i Zişan (s.a.v.) Efendimizin iftitah tekbirin­den sonra bir dua okuduğunu nakletmiştir ki, bu dua mana bakımından bir önceki Ebu'z-Zubeyr hadisinin aynısıdır. Bu dua ile ilgili açıklama bir önce­ki hadis-i şerifin şerhinde geçtiğinden burada tekrara lüzum görmüyoruz.