SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 703 >>

DEVAM: 109. (Namaz Kılanın Önünden) Geçişi Namazı Bozan Şeyler

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ شُعْبَةَ حَدَّثَنَا قَتَادَةُ قَالَ سَمِعْتُ جَابِرَ بْنَ زَيْدٍ يُحَدِّثُ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَفَعَهُ شُعْبَةُ قَالَ يَقْطَعُ الصَّلَاةَ الْمَرْأَةُ الْحَائِضُ وَالْكَلْبُ قَالَ أَبُو دَاوُد وَقَفَهُ سَعِيدٌ وَهِشَامٌ وَهَمَّامٌ عَنْ قَتَادَةَ عَنْ جَابِرِ بْنِ زَيْدٍ عَلَى ابْنِ عَبَّاسٍ

 

ibn Abbas (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre (Katade'nin ravisi) Şu'be ref ederek: (Resulullah Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hayızlı kadın ve köpek namazı bozar."

 

Ebu Davud dedi ki: Said, Hişam ve Hemmam bu hadisi, Katade, Cabir b. Zeyd senediyle îbn Abbas (r.a.)'a ait, mevkuf bir hadis ola­rak rivayet etmişlerdir.

 

 

Diğer tahric: Nesaî, kıble

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i Şerifin zahirine göre hayızlı kadın ve köpek, sütresiz namaz kılmakta olan bir kimsenin önünden geçecek olursa, bu kimsenin namazı bozulur. Nitekim İbn Abbas (r.a.) ve Ata da bu gö­rüştedirler. Ancak bunlara göre namazı bozan köpekten maksat, kara köpektir. Nitekim İbn Abbas (r.a.) ve Ata da bu görüştedirler. Nitekim İbn Abbas (r.a.)'ın rivayet ettiği diğer bir hadis-i şerifte "köpek" yerinde "kara köpek" tabiri geçmektedir.[bk. ibn Mace, ikame]

 

Ancak bir önceki hadis-i şerifte açıklandığı gibi, ulemanın büyük ço­ğunluğuna göre kadının sütresiz namaz kılan bir kimsenin önünden geçme­siyle o kimsenin namazı bozulmaz. Sadece namazının sevabını azaltır. Ayrıca bu mevzuda hayızlı kadınla hayızlı olmayan arasında bir fark yoktur. Bu hadisteki "hayızlı kadından maksat da "hayız görme çağına erişmiş baliğa kadın"dır.       

 

Saîd b. Ebî Urve, Hişam b. Ebî Abdillah ed-Destuvaî ve Hemmam b. Yahya, bunların her biri bu hadisi Katade'den rivayet etmişler, Katade de, Cabir b. Zeyd'den o da Abdullah b. Abbas'dan rivayet etmiştir. Böylece bu hadis İbn Abbas'a ait bir söz olarak kalmış Hz. Nebi'e isnat edilme­miştir.

 

Ancak Şu'be yoluyla gelen rivayette bu hadis-i şerif Hz. Nebi'e ulaşmakta ve "merfu hadis" niteliği kazanmaktadır.

 

Netice olarak şunu söylemek mümkündür; Bu hadis-i şerif, mahfuz olan rivayetine göre mevkuftur. Şaz olan rivayetine göre ise, merfu'dur.