SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 688 >>

DEVAM: 101. Namaz Kılanın Önüne Koyması Gereken Sütre

 

حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ عَوْنِ بْنِ أَبِي جُحَيْفَةَ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صَلَّى بِهِمْ بِالْبَطْحَاءِ وَبَيْنَ يَدَيْهِ عَنَزَةٌ الظُّهْرَ رَكْعَتَيْنِ وَالْعَصْرَ رَكْعَتَيْنِ يَمُرُّ خَلْفَ الْعَنَزَةِ الْمَرْأَةُ وَالْحِمَارُ

 

Avn b. Ebî Cuhayfe (r.a.), babası Ebu Cuhayfe'den rivayet ettiğine göre; Nebî (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara Batha'da, önünde bir kargı dikilmiş olduğu halde öğle ile ikindi namazlarını ikişer rekat kıldırmıştır. (Namaz esnasında) kargının arkasından kadın da geçti eşek de.

 

 

Diğer tahric: Buharî, vudu; salat; menakıb; Müslim, salat; Nesaî, salat; Darimî, salat; Ahmed b. Hanbel, IV, 307, 309.

 

AÇIKLAMA:     Ulemanın büyük çoğunluğu namaz kılan kimse ile sütresi arasından geçmenin haram olduğunu söylemişlerdir- Ancak bundan dolayı o kimsenin namazı bozulmaz. Nitekim ileride gelecek olan "Na­mazı hiç bir şey bozamaz. Bununla beraber elinizden geldiği kadar (önünüzden) geçeni men'etmeye çalışınız. Çünkü o şeytandan başka bir şey değildir" anlamındaki 697 no'lu hadis-i şerif de bu görüşü desteklemekte­dir. Fakat anılan hadis zayıftır. .

 

Her ne kadar Müslim'deki; "Önünde deve semerinin arka kaşı boyun­da bir sütresi olmayan kimsenin namazını, kadın, eşek bir de kara köpek bozar"[bk. Müslim, salat] hadis-i şerifi bu görüşe ters düşmekte ise de, bu hadisin hükmü; îbn Abbas'ın rivayet ettiği; "Resulullah (s.a.v.) Mina'da sütresiz olarak na­maz kıldırdığı sırada dişi bir merkebe binerek karşıdan geldim. O zaman buluğ çağına yaklaşmıştım. Saflardan birinin önünden geçtim. Merkebi otlasın di­ye salıverdim. Ondan sonra safa girdim. Bu yaptığıma kimse ses çıkarmadı" mealindeki 715 numaralı hadis-i şerifle neshedilmiştir.

 

Çünkü bu hadise Veda haccında, Resul-i Ekrem'in irtihalinden seksen gün önce olmuştur.

 

Müslim'in bu hadisinin nesh edildiğini kabul etmesek bile, namazın bo­zulacağına dair olan ifadelerim "Namazdaki huşu'un kaybolacağı" mana­sına almak ve namaz kılan kimsenin önünden geçmenin haramlığını beyan için söylendiğini kabul etmek yerinde ve isabetli olur.