SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 680 >>

DEVAM: 97. Kadın Safları Ve Birinci Saftan Geri Durmanın Keraheti

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ وَمُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ الْخُزَاعِيُّ قَالَا حَدَّثَنَا أَبُو الْأَشْهَبِ عَنْ أَبِي نَضْرَةَ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَأَى فِي أَصْحَابِهِ تَأَخُّرًا فَقَالَ لَهُمْ تَقَدَّمُوا فَأْتَمُّوا بِي وَلْيَأْتَمَّ بِكُمْ مَنْ بَعْدَكُمْ وَلَا يَزَالُ قَوْمٌ يَتَأَخَّرُونَ حَتَّى يُؤَخِّرَهُمْ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ

 

Ebu Saîd el-Hudrî'den rivayet edildiğine göre, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabında (birinci saftan) geri durma meyli görmüştü de onlara: "İlerleyin ve bana uyun! Sizden sonrakiler de size uysunlar. Bir kavim gerileye gerileye nihayet Allah kendilerini geri bırakır" buyurmuştur.

 

 

Diğer tahric: Buharî, ezan; Müslim, salat; Nesaî, imame; ibn Mace, ikame; Ahmed, IV, 19, 34, 45.

 

AÇIKLAMA:     RasuI-i Ekrem (s.a.v.) saflarda bazı açıklıklar gördüğü için sahabelere bu ihtarda bulunmak lüzumunu hissetmiştir.

 

Sahabe-i Kiram'dan bazı kimselerin ön saflardaki açıklığı kapatmadan arka saflara durmalarının sebebi, "Benim arkama akıllı, uslu olanları dur­sun. Sonra (bu vasıflarda) onlardan sonra gelenler, sonra da onlardan sonra gelenler (dursun)" anlamındaki 674 nolu hadisi duyup da bu vasıfları ken­dilerinde görmemelerine bağlanabilir.

 

Gerçekten de hiç bir sebeb yokken sahabenin birinci saftan uzak dur­masını başka türlü izaha imkan yoktur. Çünkü onların birinci safta namaz kılmak hususunda ne kadar hırslı oldukları bilinen bir husustur.

 

"Sizden sonrakiler de size uysunlar" cümlesinin manasını, "ön safta bulunanları arka safta bulunanlar kendilerine imam kabul etsinler" şeklin­de anlamak yanlıştır. Bu cümlenin anlamı şudur; "ön saflara durun, hare­ketlerinizi bana uydurun. Arkada bulunduğu için beni göremeyenler de sizin hareketlerinize bakarak benim hareketlerimi anlamış olurlar. Dolayısıyla si­zin hareketlerinize uyarak bana uymuş olurlar."

 

Demek ki, kişi önünde bulunan kimseyi kendisine imam etmiyor, sade­ce önündeki adamın hareketlerinden imamın hareketlerini anlayarak ima­ma uyma imkanı buluyor.

 

Bu hadis-i şerif aynı zamanda imamın tekbirlerini yüksek sesle tekrar­layarak arka saflara eriştiren mübelliğin sesine kulak vererek imama uyum sağlamanın da caiz olduğuna delalet etmektedir.