SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 679 >>

DEVAM: 97. Kadın Safları Ve Birinci Saftan Geri Durmanın Keraheti

 

حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ مَعِينٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّزَّاقِ عَنْ عِكْرِمَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ يَحْيَى بْنِ أَبِي كَثِيرٍ عَنْ أَبِي سَلَمَةَ عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَزَالُ قَوْمٌ يَتَأَخَّرُونَ عَنْ الصَّفِّ الْأَوَّلِ حَتَّى يُؤَخِّرَهُمْ اللَّهُ فِي النَّارِ

 

Aişe (radiyallahu anha)'dan; demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir kavim birinci saftan geri durmaya devam ederse Allah da onları ateşte(n çıkarmayı) geciktirir."

 

 

Diğer tahric: Beyhakî, S. kübra, III, 103.

 

AÇIKLAMA:     Bir önceki hadis-i şerifte beyan edilen birinci saftaki fazilet ve sevaba değer vermeyerek devamlı geri saflarda namaz kılmayı adet haline getirenler için bu hadis-i şerifte şiddetli bir tehdit vardır. Bu tehditten anlaşılıyor ki, birinci saflardan geri durmayı alışkanlık haline getiren kimseler sonunda Cehennemlik olur. Hem de mü'minlerin ilk Cehen­nemden çıkanlarından olamazlar ve Cehennemden en son çıkacak kimseler zümresinden olurlar. Çünkü cezalar ameller cinsindendir. Yahut da Allah bunları Cennetine en sonra koyacak veya asi mü'minlerin gireceği Cehennem'in en alt tabakasına atacaktır.

 

Nevevî'ye göre bu cümlenin anlamı "Allah onları rahmetinden, o bü­yük fazl ü kereminden, yüksek derecelerden ve ilimden mahrum eder" de­mektir.

 

Bazı alimler de bu cümleye şu isabetli manayı vermişlerdir: "Bu cümle­deki tehdid, birinci saflardan kaçma alışkanlığı, kendisini namazı tehir alış­kanlığına ve nihayet namazı terke götüren kişilere yöneliktir. Çünkü namazım cemaatle kılan kimse arka saflarda bile kılsa, Cennete hak kazanacağından ateşe atmakla ilgili tehdid ancak namazı terk eden kimseler için söz konusudur."[bk. el-Menhel, V, 70]

 

Taberanî'nin İbn Abbas'dan rivayet ettiği bir hadiste Nebi (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim birisine eziyet etme korkusuyla ön safa geçmekten vazgeçerse, Allah ona bi­rinci saffın faziletini kat kat ihsan eder.''[Heytemî, Mecmeüz-Zevaid, II, 95.] Nesaî ve İbn Mace, ön safta na­maz kılanlara Nebi (s.a.v.)'in üç defa dua ettiğini, Buharî ve Müslim de; "Eğer insanlar birinci saffın faziletini bilselerdi, arkasından (birini saffa geçmek için) kur'a çekmekten başka bir yol bulmasalar aralarında kur'a çekerlerdi" hadis-i şerifini zikretmektedirler.