SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 678 >>

بَاب صَفِّ النِّسَاءِ وَكَرَاهِيَةِ التَّأَخُّرِ عَنْ الصَّفِّ الْأَوَّلِ

97. Kadın Safları Ve Birinci Saftan Geri Durmanın Keraheti

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ الْبَزَّازُ حَدَّثَنَا خَالِدٌ وَإِسْمَعِيلُ بْنُ زَكَرِيَّاءَ عَنْ سُهَيْلِ بْنِ أَبِي صَالِحٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ خَيْرُ صُفُوفِ الرِّجَالِ أَوَّلُهَا وَشَرُّهَا آخِرُهَا وَخَيْرُ صُفُوفِ النِّسَاءِ آخِرُهَا وَشَرُّهَا أَوَّلُهَا

 

Ebu Hureyre (r.a.)'den; demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Erkek saflarının en hayırlısı ilkidir, hayrı en az olanı da sonuncusudur. Kadın saflarının en hayırlısı ise, sonuncusudur; hayrı en az olanı da birincisidir."

 

 

Diğer tahric: Müslim, salat; Tirmizî, mevakit; Nesai, imame, ibn Mace, ikame; Darimî, salat; Ahmed b. Hanbel, II, 485, 247, 336, 340, 353, 367

 

AÇIKLAMA:     Bilindiği gibi erkek saflarının birincisinin hayırlı oluşu sevabça daha üstün oluşundandır. Çünkü Allah'ın rahmeti önce birinci saffa sonra diğer saflara iner. Melaike-i kiram önce ilk saflar için is­tiğfarda bulunurlar, sonra da diğer saflar için istiğfarda bulunurlar. Ayrıca 674. hadis-i şerifte beyan edildiği gibi, birinci saffa aklı başında, faziletli ki­şilerin durması emredilmiştir. Ayrıca birinci saffa duran kişiler, imamın oku­duğunu rahatça işitip zabt edebilmek imkanına sahiptirler. Nebi (s.a.v.)'in birinci saffa üç defa ikinci saffa bir defa dua ettiği de rivayet edilmiştir. Al­lah birinci safları dolduranlara rahmet eder, melekler de dua ederler ve saf­ları doldurmak için atılan adımdan Allah'a daha sevgili bir adım yoktur.[Mansur, Ali Nasif, et-Tac (trc. B. Sadak), I, 455] Bütün bu hadis-i şerifler birinci saffın faziletini göstermektedir.

 

Birinci saffın hangi saf olduğu meselesi söz konusu olmuş ve bu mevzu­da çeşitli fikirler ileri sürülmüşse de gerçekte birinci saf imamı takib eden ilk saftır.

 

Netice olarak şunu söylemek mümkündür:

 

1. Sevabı en çok olan erkek saffı imamın arkasında bulunan ilk saftır.

 

2. Sevabı en az olan erkek saffı da en geridekidir.

 

3. Sevabı en az olan kadın saffı hemen erkeklerin arkasında bulunan ilk saftır.

 

4. Sevabı en çok olan kadın saffı ise, kadın saflarının en gerisinde bulu­nan saftır.

 

Kadın saflarının en hayırlısının son saf olmasının hikmeti, erkeklerden uzak bulundukları için onları görmemeleri ve hareketlerini görmedikleri, ses­lerini işitmedikleri için de kalbleri bozulmadan huzur ve huşu’ içinde namaz kılabilmeleridir. Ancak hadis-i şerifteki "kadın safları"ndan maksat erkek­lerle beraber namaz kılan kadınların teşkil ettiği saflardır.

 

Nevevî'nin beyanına göre, kadınlar kendi aralarında cemaat teşkil eder­lerse onların safları da hüküm itibariyle erkek safları gibidir. Birinci safları aynen erkeklerin birinci saffı gibi faziletçe ve sevabça üstündür.