SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 677 >>

بَاب مَقَامِ الصِّبْيَانِ مِنْ الصَّفِّ

96. Çocukların Saftaki Yeri

 

حَدَّثَنَا عِيسَى بْنُ شَاذَانَ حَدَّثَنَا عَيَّاشٌ الرَّقَّامُ حَدَّثَنَا عَبْدُ الْأَعْلَى حَدَّثَنَا قُرَّةُ بْنُ خَالِدٍ حَدَّثَنَا بُدَيْلٌ حَدَّثَنَا شَهْرُ بْنُ حَوْشَبٍ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ غَنْمٍ قَالَ قَالَ أَبُو مَالِكٍ الْأَشْعَرِيُّ أَلَا أُحَدِّثُكُمْ بِصَلَاةِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ فَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَصَفَّ الرِّجَالَ وَصَفَّ خَلْفَهُمْ الْغِلْمَانَ ثُمَّ صَلَّى بِهِمْ فَذَكَرَ صَلَاتَهُ ثُمَّ قَالَ هَكَذَا صَلَاةُ قَالَ عَبْدُ الْأَعْلَى لَا أَحْسَبُهُ إِلَّا قَالَ صَلَاةُ أُمَّتِي

 

Abdurrahman b. Ganim'den; demiştir ki: Ebu Malik el-Eş'arî (şöyle) dedi: "Size Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını anlatayım mı?

 

Namaz için kamet ettirir ve önce erkekleri saf yapar, sonra çocukları onların arkasına sıraya koyar ve onlar (ın hepsine birden) namaz kıldırırdı."

 

(Ebu Malik sözlerine devamla Resul-i Ekrem'in) namazını (şöyle) anlattı: (Resul-i Ekrem safları bu şekilde tertib ettikten) sonra: "İşte namaz böyledir" buyururdu.

 

(Ravi) Abdü'l-A'Ia dedi ki, öyle zannediyorum ki, (Şeyhim Kurre b. Halid) Resul-i Ekrem "Ümmetimin namazı böyledir” buyurduğunu söyledi.

 

 

Diğer tahric: Ahmed b. Hanbel, V, 341, 342.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerifin ön saflara erkeklerin sonraki saflara çocukların ve daha sonra da kadınların durması lazım geldiğini ifade etmektedir. Hadisin tamamı Ahmed b. Hanbel'in Müsned'inde da­ha genişçe ve şu anlamda geçmektedir: "Ebu Malik el-Eş'arî'nin Eş'arîlere hitaben; Ey Eşariler topluluğu, bir araya toplanınız. Size Resulullah (s.a.v.)'ın nasıl namaz kıldığını göstereceğim, demesi üzerine Eş'arîler kadınlarım ve çocuklarını topladılar. Önce abdest alıp Resul-i Ekrem'in nasıl abdest aldı­ğını gösterdikten sonra, ilerleyerek evvela erkekleri en önde saf yaptı, ço­cukları onların arkasında, kadınları da çocukların arkasında saf yaptı."

 

Bu rivayetten anlaşılıyor ki, erkeklerin hemen arkasında çocuklar saf teşkil etmelidirler. Ancak çocukların saf teşkil etmeleri için iki veya daha çok sayıda olmaları gerekir. O mescidde bir çocuk bulunması halinde bu ço­cuğun erkek saflarına katılması gerekir. Ayrıca bir saf teşkil etmesi uygun değildir.

 

Kadınların durumu ise, çocuklarınkine benzemez. Mescidde bir kadın dahi bulunsa, ayrı bir saf teşkil etmesi gerekir.

 

Ulemanın büyük çoğunluğunun görüşü böyle olmakla beraber Şafiîler, bazı Malikiler, "Çocukların namazı güzelce öğrenmeleri bakımından her iki erkeğin arasına bir çocuğun durması lazımdır" demişlerse de, bu hadis-i şerif onların aleyhine bir delildir.

 

Ahmed b. Hanbel'e göre ise, on beş yaşına girmeden veya akıl-baliğ ol­madan, çocuğun erkek saflarına katılması tahrimen mekruhtur.