SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 665 >>

DEVAM: 93. Safların Düzeltilmesi

 

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ اللَّهِ بْنُ مُعَاذٍ حَدَّثَنَا خَالِدُ بْنُ الْحَارِثِ حَدَّثَنَا حَاتِمٌ يَعْنِي ابْنَ أَبِي صَغِيرَةَ عَنْ سِمَاكٍ قَالَ سَمِعْتُ النُّعْمَانَ بْنَ بَشِيرٍ قَالَ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُسَوِّي صُفُوفَنَا إِذَا قُمْنَا لِلصَّلَاةِ فَإِذَا اسْتَوَيْنَا كَبَّرَ

 

Nu'man b. Beşîr'den; demiştir ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biz namaza kalkınca saflarımızı düzeltirdi. Biz (saflarımızda iyice) düzelince de tekbir alırdı."

 

 

Diğer tahric: Müslim, salat; Tirmizî, mevakît; Ahmed b. Hanbel, IV, 270, 272, 276.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerif imamın gerek eliyle gerekse diliyle veya işaretleriyle safları düzeltmesi ve ondan sonra namaza durması lazım geldiğine delalet etmektedir. Ulemanın büyük çoğunluğu bu hadis-i şe­rifi delil getirerek, "îmam iftitah (başlama) tekbirini, safları iyice düzelttikten sonra alır" demişler ve safların tertibi de cemaat ayağa kalktıktan sonra ola­cağına göre, imamın ancak ikamet bittikten ve safları düzelttikten sonra na­maza duracağı görüşünü kabul etmişlerdir. Bazı alimlerse imam, ikamet getirilirken safları düzeltir, müezzin "kad kametissalatu" deyince de iftitah tekbirini alır demişlerdir. Bilindiği gibi Hanefî uleması da bu görüştedir.