SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 614 >>

بَاب الْإِمَامِ يَنْحَرِفُ بَعْدَ التَّسْلِيمِ

71. İmam Selam Verdikten Sonra (Sağına Veya Soluna) Döner

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ سُفْيَانَ حَدَّثَنِي يَعْلَى بْنُ عَطَاءٍ عَنْ جَابِرِ بْنِ يَزِيدَ بْنِ الْأَسْوَدِ عَنْ أَبِيهِ قَالَ صَلَّيْتُ خَلْفَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَكَانَ إِذَا انْصَرَفَ انْحَرَفَ

 

Cabir b. Yezid b. El-Esved'in babası Yezîd'den naklettiğine göre (Yezîd şöyle) demiştir: "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldım. Selam'ı verince (kıbleden sağına veya soluna) dönerdi."

 

 

Diğer tahric: Tirmizi, salat; Nesaî, imame

 

AÇIKLAMA:     Tirmizî'nin bu mevzuda rivayet ettiği hadis-i şerifte ise, ifade şöyledir; Resulullah (s.a.v.) bize imam olur ve namazdan sonra (kıbleden) her iki yanına da dönerdi." Tirmizî’nin rivayet ettiği bu hadis hasendir. İlim adamları bu hadis ile amel etmektedirler. İmam iki ya­nının herhangi birine dönebilir. Dilerse sağına, dilerse soluna her ikisi de Resul-i Ekrem'den rivayet edilmiştir.

 

İmam Begavî bu hususta şunları söylemiştir: "Efdal olan (kıbleden dö­nerken) sağ tarafa dönmektir. Bununla beraber dönmek iki şekilde olabilir: a. Sağına kıbleyi, Soluna da cemaati alarak.  Nitekim Ebü Hanife bu görüştedir. b. Soluna kıbleyi sağına da cemaati alarak.

 

Kıbleden sağa veya sola dön­menin hikmeti ise, namaz kılındıktan sonra camiye gelen kimsenin, nama­zın kılındığının anlamasını te'min etmek ve yanlışlıkla cemaatin arasına katılarak imama uymasını önlemektir.

 

 

DEVAM