SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 609 >>

DEVAM: 69. Birbirine İmam Olan İki Kişinin Namazda Nasıl Duracakları

 

حَدَّثَنَا حَفْصُ بْنُ عُمَرَ حَدَّثَنَا شُعْبَةُ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُخْتَارِ عَنْ مُوسَى بْنِ أَنَسٍ يُحَدِّثُ عَنْ أَنَسٍ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَمَّهُ وَامْرَأَةً مِنْهُمْ فَجَعَلَهُ عَنْ يَمِينِهِ وَالْمَرْأَةَ خَلْفَ ذَلِكَ

 

Enes (r.a.)'den (rivayet edildiğine göre); Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hazret-i Enes'le onlardan bir| kadına imam olmuş; Enes'i sağına kadını da onun arkasına durdurmuştur.

 

 

Diğer tahric: Nesai, imame; Ibn Mace, ikame

 

AÇIKLAMA:     Hadis-i şerifte ismi açıklanmayan kadının Musa b. Enes'in ninesi, Müleyke (r.anha) olduğunu söyleyenler bulunduğu gibi, Musa'nın annesi Ünımü Hayr olduğunu söyleyenler de vardır.

 

Hadis bir erkekle bir kadının imam arkasında namaz kılmak istedikleri za­man nasıl saf teşkil edeceklerini beyan etmektedir. Buna göre erkek, ima­mın sağına, kadın da erkeğin gerisine durmalıdır. Kadınla erkeğin aynı safta durması fitneyi mucib olduğundan Resul-i Ekrem (s.a.v.) ilk safa erkekleri er­keklerin arkasına çocukları, çocukların arkasına da kadınları durdurmuştur.

 

 

Kadın Ve Erkeklerin Aynı Safta Namaza Durmaları

 

Şayet kadınla erkek yan yana namaza dururlarsa ulemanın büyük ekseriyetine göre, namaz sahih olursa da Hanefî alimlerine göre erkeğin namazı fasittir, kadının namazı ise fasit olmaz.

 

Ancak kadınla yanyana namaz kılan erkeğin namazının bozulması için Hanefî alimleri on şartın bulunması lazımdır demişlerdir. Bu on şart fıkıh kitaplarında yazılıdır. Şayet bu on şart gerçekleşirse erkeklerin namazı bo­zulur. Şöyle ki, imama uyan kadınlar erkeklerin saffı önünde bir saf teşkil etseler, bütün erkeklerin namazları fasit olur. Erkeklerin arasında üç kadın bulunsa, bunların hem sağ ve hem sol yanlarındaki birer erkeğin hem de ar­ka cihetlerindeki her saftan üç erkeğin namazı fasit olur.

 

Şayet erkeklerin arasına iki kadın durursa, yanlarındaki bir erkek ile arka cihetlerindeki yalnız iki erkeğin namazı bozulur. Daha arkada bulunanların namazına bir zarar gelmez.

 

Aradaki kadın bir tane olunca, sağ ve sol tarafındaki birer erkek ile ar­ka tarafındaki saftan bir erkeğin namazı fasit olur. Başkalarının namazları ise fasit olmaz. Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s.152.

 

 

DEVAM