SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 600 >>

DEVAM: 67. Kıldığı Namazı Bir De Cemaate Kıldıran Kimse

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ عَنْ عَمْرِو بْنِ دِينَارٍ سَمِعَ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ يَقُولُ إِنَّ مُعَاذًا كَانَ يُصَلِّي مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ثُمَّ يَرْجِعُ فَيَؤُمُّ قَوْمَهُ

 

Cabir b. Abdillah (r.a.) şöyle demiştir: "Muaz (r.a.) na­mazı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile kılar, sonra da döner kavmine imam olurdu."

 

 

Diğer tahric: Buharî, ezan; Müslim, salat; Ebu Davud, salat; Tirmizî, cum'a; Nesai, imame; Ahmed b. Hanbel, I, 450; III, 376, 377.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i şerifle ilgili açıklamalar bir evvelki hadis-i şerifte geçmiştir. Oraya müracaat edilebilir.

 

Bu hadıs-ı şerifi Beyhakî, Cabir b. Abdillah'dan şöyle rivayet etmiştir: Cabir b. Abdillah der ki "Muaz İbn Cebel, yatsı namazını Resulullah ile birlikte kılar, daha sonra kavmi Beni Seleme'ye dönerdi ve onlara yatsı namazını kıldırırdı. Bir gün Resulullah (s.a.v.) yatsı namazını geciktirmişti. Muaz (r.a.) Resulullah (s.a.v.) ile yatsı namazını kıldıktan sonra kavmine dö­nüp imam oldu. Namazda (en uzun sure olan) Bakara suresini okumaya baş­layınca arkasından biri ayrılarak tek başına namaz kıldı. Namaz bitince, "arabozanlık yaptın, münafıklık yaptın" dediler. O da "hayır münafıklık yapmadım, Rasulullah (s.a.v.)'a gideceğim ve bu durumu haber vereceğim" dedi ve Resulullah'a giderek, "Ya Resulallah, dün yatsı namazını geciktir­miştiniz. Muaz (r.a.) da sizinle birlikte kılmıştı. Döndüğünde bize imam olup Bakara Suresini okumaya başladı. Ben de ondan ayrıldım, namazımı tek ba­şıma kıldım. Bizler bahçelerinde bedenen çalışan kişileriz (bu kadarına ta­hammül edemeyiz)" deyince.. Resulullah (s.a.v.) Muaz'a dönerek "Ya Muaz! Sen insanları namazından mı edeceksin?" diye iki defa tekrarladı ve; "Şu, şu sureleri oku!" diyerek Muaz'a emir verdi. Bu sureler (Tarık, Buruç sure­leri gibi kısa surelerdi).

 

 

SONRAKİ