SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

SALAT BAHSİ

<< 497 >>

DEVAM: 26. Çocuğa Namaz Kılma Emri Ne Zaman Verilir?

 

حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ دَاوُدَ الْمَهْرِيُّ حَدَّثَنَا ابْنُ وَهْبٍ حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ سَعْدٍ حَدَّثَنِي مُعَاذُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ خُبَيْبٍ الْجُهَنِيُّ قَالَ دَخَلْنَا عَلَيْهِ فَقَالَ لِامْرَأَتِهِ مَتَى يُصَلِّي الصَّبِيُّ فَقَالَتْ كَانَ رَجُلٌ مِنَّا يَذْكُرُ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ ذَلِكَ فَقَالَ إِذَا عَرَفَ يَمِينَهُ مِنْ شِمَالِهِ فَمُرُوهُ بِالصَّلَاةِ

 

Hişam b. Sa'd demiştir ki; Muaz b. Abdullah b. Hubeyb el-Cuhenî'nin yanına girmiştik. (Muaz) karısına: Çocuk namaz kılmakla ne zaman emrolunur? dedi. Karısı: Bizden bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederdi. Bu soru Efendimize sorulmuş da, O (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Sağını solundan ayırdığı zaman namaz kılmasını emredin" buyurmuş.

 

 

Sadece Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Görüldüğü gibi hadiste sahabinin ismi zikredilmemiştir.Fa kat bu, hadisin sıhhatine zarar vermez. Çünkü sahabilerin hepsi adildirler. Bu rivayette çocuğun namaz kılmakla emredileceği yaş açıkça zikredilmemiş, sağını solunu ayırması esas alınmıştır. Normal olarak çocuk yedi yaşına gelince bunu ayırabilir. Bu durumda hadisler arasında bir farklı­lık olmaz.

 

Bu hadislerden henüz buluğ çağına girmeyen çocukların namaza alıştırılmalarının gerekli olduğu anlaşılmaktadır. Çocuklar buluğdan Önce mü­kellef olmadıkları için kıldıkları namazlar nafile olur, sevabı vardır. Kılmadıklarında ise günah işlemiş sayılmazlar.

 

Bir çocuk, buluğa ermeden namazı kılsa da vakit çıkmadan baliğ olsa Ebu Hanife, Malik ve İmam Ahmed'e göre namazını iade etmelidir. Abdesti varsa abdesti iade etmesine lüzum yoktur. Şafiîlere göre namazı iadesi şart değilse de iade etmesi müstehaptır. Davud Zahirî'ye göre hem abdesti, hem de namazı iade etmelidir.

 

Netice: Bu hadislerde îslamın çocuk eğitimine verdiği önem açıkça or­taya çıkmaktadır. Velinin her konuda çocuklarını eğitmesi ilk görevleri arasındadır. Eği­tilmesi gereken konuların başında İslamm direği sayılan namaz gelmektedir. Namaz uygulamalı bir ibadet olduğundan evvela velinin bu ibadeti kendisi yaparak çocuğunu dolaylı olarak eğitmesi ve gereken ilmihal bilgilerini öğ­retmesi gerekmektedir.

 

Baskı ile henüz buluğ çağına ermemiş çocukların namaz kılmalarını sağ­lamak eğitim safhasında son merhale ve son çaredir. Bu da İslam'da on ya­şında başlar.

 

Bundan önceki merhaleleri velinin veya eğiticinin tslamm irşad metodla-rı içerisinde uygulaması gerekmektedir. Zira Halık'ına karşı görevlerini ih­mal edenin halka karşı da görevlerini ihmal edeceği bir gerçektir.

 

Ayrıca hadis-i şerifler, günümüzde mahzuru zaman zaman görülen içti­mai bir probleme işaret etmektedir. Hislerin kabarmaya başladığı halk ifa­desi ile, kanın deli olduğu ve aklın henüz hislere hakim olamadığı bir dönemde doğabilecek mahzurları önleme bakımından tenin tene değebileceği şekilde çıplak olarak bir örtü altında yatırılmaları yasaklanmıştır. Bundan maksat, doğabilecek kötülükleri Önleyici tedbirler almaktır.

 

 

SONRAKİ