SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 331 >>

DEVAM: 122. Hazarda Teyemmüm

 

حَدَّثَنَا جَعْفَرُ بْنُ مُسَافِرٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ يَحْيَى الْبُرُلُّسِيُّ حَدَّثَنَا حَيْوَةُ بْنُ شُرَيْحٍ عَنْ ابْنِ الْهَادِ أَنَّ نَافِعًا حَدَّثَهُ عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ أَقْبَلَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مِنْ الْغَائِطِ فَلَقِيَهُ رَجُلٌ عِنْدَ بِئْرِ جَمَلٍ فَسَلَّمَ عَلَيْهِ فَلَمْ يَرُدَّ عَلَيْهِ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَتَّى أَقْبَلَ عَلَى الْحَائِطِ فَوَضَعَ يَدَهُ عَلَى الْحَائِطِ ثُمَّ مَسَحَ وَجْهَهُ وَيَدَيْهِ ثُمَّ رَدَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى الرَّجُلِ السَّلَامَ

 

Nafi' İbn Ömer (r.a.)'ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) def-i hacetten gelmişti ki, Bi’r-i Cemel'in yanında bir adam (Ebu Cuheym) kendisi ile karşılaşıp selam verdi.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hemen selamını almadı. Ancak duvara yönelip de, elini üzerine koyup yüzünü ve ellerini meshettikten sonra o zatın selamını aldı.

 

 

Diğer tahric: Buhari, teyemmüm; Müslim, hayz; Nesai, tahare; Ahmed b. Hanbel IV, 169.

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadisin diğerlerinden farklı olan tarafı Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın duvara kaç defa el sürdüğünün belirtilmemesidir. ibn Mace ise bu konuda şöyle bir hadis nekletmektedir:

 

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bevlederken birisi yanından geçti ve selam verdi. Resulullah (s.a.v.) selamını almadı. Hacetini bitirince, yere iki elini vurdu, teyemmüm etti, sonra da selamını aldı."

 

Bu rivayet ise, bir önceki Muhammed bin Sabit'in merfu denilen hadisini desteklemekte ve merfu olduğunun inkar edilmemesinin uygun olacağı istikametindedir. Ayrıca Münziri de bu Hadise basen demiştir.

 

 

SONRAKİ