SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 305 >>

بَاب مَنْ لَمْ يَذْكُرْ الْوُضُوءَ إِلَّا عِنْدَ الْحَدَثِ

116. (Müstehazanın) Sadece Hades Vaki Olduğunda Abdest Alacağını Söyleyenler

 

حَدَّثَنَا زِيَادُ بْنُ أَيُّوبَ حَدَّثَنَا هُشَيْمٌ أَخْبَرَنَا أَبُو بِشْرٍ عَنْ عِكْرِمَةِ أَنَّ أُمَّ حَبِيبَةَ بِنْتَ جَحْشٍ اسْتُحِيضَتْ فَأَمَرَهَا النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ تَنْتَظِرَ أَيَّامَ أَقْرَائِهَا ثُمَّ تَغْتَسِلُ وَتُصَلِّي فَإِنْ رَأَتْ شَيْئًا مِنْ ذَلِكَ تَوَضَّأَتْ وَصَلَّتْ

 

 (İbni Abbas azatlısı) İkrime'den şöyle rivayet edilmiştir: Ümmü Habibe binti Cahş istihaza oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona hayz günlerini(n geçmesini) beklemesini; sonra yıkanıp namazını kılmasını, (hayz günleri bittikten sonra) ancak bundan (abdesti bozan hallerden) birşey görürse, abdest alıp namazını kılmasını emretti.

 

 

Bu hadisi  Kutub-i Sitte müelliflerinden sadece Ebu Davud rivayet etmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis-i  şerif mürseldir. Anlaşıldığına göre, mustehaza olan kadın mutade ise, adeti olan hayz günleri bitince ğusleder. Daha sonra abdesti bozan bir şey gelirse abdest alır. Bu abdesti bozan şeyin kan mı, yoksa başka bir şey mi olduğu hususunda ihtilaf edilmiştir.

 

Ayni, bu mesele ile ilgili olarak Hanefi imamlarının ihtilaflarını dercetmiştir. Bu ihtilafın özeti şudur: Ebu Hanife ve Muhammed'e göre müstehazanın abdesti vaktin çıkmasıyla Ebu Yusuf'a göre girmesi ve çıkmasıyle bozulur. İmam Ahmed'in görüşü de Ebu Yüsuf'unki gibidir.

 

 

DEVAM