SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 201 >>

DEVAM: 79. Uykudan Dolayı Abdest Almaya Dair

 

حَدَّثَنَا مُوسَى بْنُ إِسْمَعِيلَ وَدَاوُدُ بْنُ شَبِيبٍ قَالَا حَدَّثَنَا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ ثَابِتٍ الْبُنَانِيِّ أَنَّ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ قَالَ أُقِيمَتْ صَلَاةُ الْعِشَاءِ فَقَامَ رَجُلٌ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّ لِي حَاجَةً فَقَامَ يُنَاجِيهِ حَتَّى نَعَسَ الْقَوْمُ أَوْ بَعْضُ الْقَوْمِ ثُمَّ صَلَّى بِهِمْ وَلَمْ يَذْكُرْ وُضُوءًا

 

Enes b. Malik (r.a) şöyle demiştir: Yatsı namazına kamet getirilmişti ki bir adam kalkıp, "Ey Allah'ın Resulü, benim bir ihtiyacım var" dedi. Bunun üzerine Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) onunla gizlice konuşmaya gitti. O kadar ki, cemaat veya cemaat'ten bazıları  uyukladı. (Oturarak uyudu). Sonra (Resulullah) onlara namazı kıldırdı."  Ravi (Sabit el-Bunani) abdest alıp-almamalarından söz etmedi.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Ezan; Müslim Tahare ve Namaz

 

AÇIKLAMA:     Müslim'in tahricinde: "uyukladı"  yerine "uyudu"  kelimesi kullanılmış, sonundaki  "abdest almalarından söz etmedi"  ibaresi yer almamıştır.

 

Hadisin muhtelif rivayetlerinden anlaşıldığına göre ashab-ı Kiram yatsı namazını kılmak üzere toplanmışlar, kamet getirilmiş, tam bu sırada bir kavmin büyüğü olduğu söylenen bir adam gelerek Efendimizle görüşmek istemiş, o da mescidin bir köşesine çekilerek uzun uzadıya gizli olarak konuşup onu İslam'a girmesi için ikna etmeye çalışmıştır.

 

Ayni: "Gelen bu adamın insan suretinde bir melek olup ta Enes'in onu insan zannetmesi de mümkündür" demiştir.

 

Bu Hadis de oturarak uyuklamanın abdesti bozmayacağına işaret etmektedir.

 

 

DEVAM