SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 172 >>

DEVAM: Bir Abdestle Bir Kaç Namaz Kılmak

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ أَخْبَرَنَا يَحْيَى عَنْ سُفْيَانَ حَدَّثَنِي عَلْقَمَةُ بْنُ مَرْثَدٍ عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ بُرَيْدَةَ عَنْ أَبِيهِ قَالَ صَلَّى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْمَ الْفَتْحِ خَمْسَ صَلَوَاتٍ بِوُضُوءٍ وَاحِدٍ وَمَسَحَ عَلَى خُفَّيْهِ فَقَالَ لَهُ عُمَرُ إِنِّي رَأَيْتُكَ صَنَعْتَ الْيَوْمَ شَيْئًا لَمْ تَكُنْ تَصْنَعُهُ قَالَ عَمْدًا صَنَعْتُهُ

 

Süleyman b. Büreyde'nin naklettiğine göre babası Büreyde şöyle demiştir: "Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Fetih Günü beş (vakit) namazı bir abdestle kıldı ve mestlerinin üzerine meshetti. Ömer (r.a.) kendilerine; (bu güne kadar) yapmadığın bir şeyi yaptın, deyince, (o da); "Bunu bile büe yaptım" buyurdu.”

 

 

Diğer tahric: Müslim, tahare; Tirmizî, tahare; İbn Mace, tahare; Nesai, tahare, Darimi tahare; Ahmed b. Hanbel (müsned)

 

AÇIKLAMA:     Hadiste geçen Fetih Gününden maksat, Mekke'nin Fethi günüdür. Mekke hicri 8, Miladi 630 yılında fethedilmiştir. Mekke'nin fethiyle sonuçlanan hadiseler, Hudeybiye barışının, Mekke' li müşriklerin müttefikleri tarafından bozulmasıyla başladı, İslam devletiyle Bizans ilişkilerinin bir müslüman elçinin öldürülmesinden sonra gerginleştiği bir ortamda Mekke'lilerin müttefiki olan Ben-i Bekir kabilesi İslam Devleti'nin müttefiki olan Huzaa kabilesine saldırmıştır.

 

Mekke'liler bu saldırıya fiilen katılmışlar, belki de Bizansla ilişkileri gergin olan müslümanların kendileriyle bir savaşı göze alamayacaklarını düşünmüşlerdi. Fakat Nebi (s.a.v.) Huzaa kabilesinin yardım isteğini geri çevirmemiştir. Hudeybiye andlaşmasının yenilenmesi için Medine'ye gelen, müşriklerin başkanı Ebu Süfyan, Mekke'ye eli boş dönmüştür.

 

Hz. Nebi her savaş öncesinde olduğu gibi büyük bir gizlilikle hareket etti. Medine'den çıkışı yasakladı, hedef bildirmeksizin Medinelilere sefer için hazırlanmalarını bildirdi. Müttefik kabilelerden Eslem, Ğifar ve diğerlerine hazırlıklı olmaları için haber gönderdi.

 

Müslümanlar, Bizanslılarla yapılan Mute savaşından yeni çıkmışlar, Medine'nin doğusundaki Süleym oğullarının düşmanlığı çok kan dökülmesine sebep olmuştu. Buna rağmen hazırlıklarını tamamlayan İslam ordusu Hz. Nebiin kumandasında Medine'yi terketti.

 

Yolda müttefik kabilelerin de kendilerine katılmasıyla on bin kişiye ulaşan İslam ordusu, Mekke'nin ardındaki dağlarda karargah kurdu. Hz. Nebi o zaman her muharibin bir ateş yakmasını emretti. Af istemek için Ebu Süfyan karargaha geldi, fakat sonuç vermedi. Ertesi gün İslam ordusu birkaç yerden Mekke'ye girmeye başladı.

 

Mekke'liler böyle bir şeyle karşılaşacaklarını hiç beklemediklerinden tam bir şaşkınlık içindeydiler. Şehirde tam bir kargaşalık hüküm sürüyordu, İslam birlikleri şehre giren yolları tutmuş ve şehir merkezine girmişti. Bu arada Ebu Süfyan Mekke'lileri müslümanlara direnmemeye çağırdı. Müslüman münadileri de evine çekilip veya Kabe'ye sığınıp veya Ebu Süfyan'ın evine girip silahlarını teslim edenlere dokunulmayacağını bildiriyorlardı.

 

Böylece Mekke'liler bir kaç olay dışında direnme göstermeden boyun eğdiler. Sadece Halid b. Velid'in kumanda ettiği birliğe küçük çaplı bir saldırı yapıldıysa da geri püskürtüldü.

 

Devesinin üzerinde şükür secdesi yapan Hz. Nebiin ilk işi Ka'be'yi putlardan ve resimlerden temizlemek oldu.

 

Bütün Mekke'liler Kabe'nin avlusunda toplandı. Hz. Nebi ve müslümanlar tam yirmi bir yıldır, bu şehir halkının zulümlerine maruz kalmıştı.

 

Kendisi ve müslümanlar hicrete mecbur kalmışlar, mallan ellerinden alınmış birçok mü'mine işkence edilmiş, sığındıkları Medine saldırıya uğramış, Islamı boğmak için ellerinden gelen her şeyi yapmışlar ve nihayet resmi barış andlaşması Mekke'lilerce bozulmuştu. Sonunda ise mazlumlar fatih olarak Mekke'ye girmişlerdi.

 

Şimdi bütün Mekke'lilerin hayatı Hz. Nebi'in vereceği emre bağlıydı. Fakat o şöyle buyurdu: "Bugün siz kınanmayacaksınız. Gidiniz hepiniz hürsünüz." Arkasından umumi af ilan etti. Yeni müslüman olan Attab b. Esid'i Mekke'ye vali tayin edip birkaç hafta sonra Huneyn seferine çıktı. Mekke'de hiçbir Medineli asker bırakmamıştı. Fetihten iki sene sonra Hz. Nebiin vefatını takiben Arabistan'ın bazı bölgelerinde islamdan dönme hareketleri görülmesine rağmen Mekke İslamın en emin kalelerinden biriydi. Bu Hadisle ilgili açıklama 62 ve 171. Hadislerin izahında geçiyor.

 

 

SONRAKİ