SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 139 >>

بَاب فِي الْفَرْقِ بَيْنَ الْمَضْمَضَةِ وَالِاسْتِنْشَاقِ

55. Ağıza ve Burun'a Ayrı Ayrı Su Vermek

 

حَدَّثَنَا حُمَيْدُ بْنُ مَسْعَدَةَ حَدَّثَنَا مُعْتَمِرٌ قَالَ سَمِعْتُ لَيْثًا يَذْكُرُ عَنْ طَلْحَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ قَالَ دَخَلْتُ يَعْنِي عَلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَهُوَ يَتَوَضَّأُ وَالْمَاءُ يَسِيلُ مِنْ وَجْهِهِ وَلِحْيَتِهِ عَلَى صَدْرِهِ فَرَأَيْتُهُ يَفْصِلُ بَيْنَ الْمَضْمَضَةِ وَالِاسْتِنْشَاقِ

 

Talha, babasından naklen dedesinin şöyle dediğini haber vermiştir: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) abdest alırken huzuruna girdim. Sular yüzünden ve sakalından bağrına akıyordu. O'nu ağzına ve burnuna ayrı ayrı su verirken gördüm"

 

 

AÇIKLAMA:     Ravi Talha'nın babasının adı Musarrif, dedesinin ismi de Amr b. Ka'b dır. Taberani Mu'cem'inde Talha'nın dedesinin isminden Ka'b b. Amr diye bahseder. Bu Hadise göre Rasul-i Ekrem (s.a.v.)  önce üç kere ağzına su vermiş ve sonra da üç kere burnuna su vermiştir. Bu bakımdan bu Hadis "abdestte ağzına ve buruna ayrı ayrı su verilir" diyenlerin delilidir.

 

Ne var ki bu hadis sıhhat bakımından delil olabilecek nitelikte değildir. Fakat daha önce geçen 107 numaralı sahih hadis, ağıza ve buruna ayrı ayrı üçer kere su verilmesi hakkında sağlam bir delildir. Keza Ebu Ali'nin Sinan'ında bulunan Resulullah'ın ağzına ve burnuna üçer defa ayrı ayrı su verdiğine dair rivayetler de bu hususta bir delil teşkil eder. Ancak İbn Mace'de ağzına ve burnuna bir avuçtan su verdiği rivayet edilmektedir. [İbn Mace, tahare 43] Keza Resulüllah (s.a.v.)'in abdest alış şekli ile ilgili Hadisleri toplayan babta da ağıza ve burna aynı avuçtan su verildiğine dair 111. Hadiste olduğu gibi örnekler geçmiştir.

 

Bütün bunlardan çıkan netice şudur; Resul-i Ekrem (s.a.v.) zaman zaman ağza ve buruna hem bir avuçtan ve hem de iki ayrı avuçtan su vermiştir. Buna göre her ikisi de caizdir.

 

 

SONRAKİ