SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 138 >>

بَاب الْوُضُوءِ مَرَّةً مَرَّةً

54. Abdest Organlarının Birer Kere Yıkanması

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ سُفْيَانَ حَدَّثَنِي زَيْدُ بْنُ أَسْلَمَ عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ أَلَا أُخْبِرُكُمْ بِوُضُوءِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَتَوَضَّأَ مَرَّةً مَرَّةً

 

Ata b. Yesar'dan, demiştir ki; ibn Abbas (r.a.) "Ben size Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in abdest alışını göstereyim mi?" dedi ve (sonra abdest organlarını) birer birer (yıkayarak) abdest aldı.

 

 

Diğer tahric: Buhari, vudu; Tirmizi, tahare; Nesai, tahare; Îbn Mace tahare; Darimîi salat; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadis abdestin caiz olması için lazım olan yıkama miktarının en azını bildirmektedir. Buna göre abdestin caiz olabilmesi için abdest organlarını en az bir kere, hiç kuru bir yer kalmaksızın yıkamak lazımdır. Bunda alimler arasında görüş birliği vardır.

 

İki kere yıkamak ise daha faziletlidir. Üç kere yıkamak ise abdestin en üstün derecesidir. Bu Hadiste abdestin en aşağı derecesi beyan edilmiştir. Nitekim Beyhaki ve Darekutni’nin Ömer (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadiste, Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) "azalarını birer kere yıkayarak abdest aldı” ve "Namazın kabul edilebilmesi için gerekli oian abdest budur” buyurduğu ifade ediliyor.

 

 

SONRAKİ