SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TAHARA BAHSİ

<< 136 >>

بَاب الْوُضُوءِ مَرَّتَيْنِ

53. Abdest Organlarının İkişer Kere Yıkanması

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ الْعَلَاءِ حَدَّثَنَا زَيْدٌ يَعْنِي ابْنَ الْحُبَابِ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ ثَوْبَانَ حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الْفَضْلِ الْهَاشِمِيُّ عَنْ الْأَعْرَجِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ تَوَضَّأَ مَرَّتَيْنِ مَرَّتَيْنِ

 

Ebu Hureyre (r.a)'den demiştir ki: "Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) (abdest organlarını) ikişer kere (yıkayarak) abdest aldı."

 

 

Diğer tahric: Buhari, vudu; Tirmizî, tahare; İbn Mace, tahare; Darimi, tahare; Ahmed b. Hanbel

 

AÇIKLAMA:     Bu Hadisin zahirine bakılırsa, Resulullah'ın baş dahil olmak üzere bütün abdest organlarını ikişer defa yıkadığı gibi bir mana anlaşılırsa da, aslında ikişer kere yıkanan organlar, meshedilmesi gereken baş değil, diğer organlardır. Çünkü baş'ın meshedileceği ve diğer uzuvların da yıkanacağı pek çok Hadislerle beyan ve ıspat edilmiştir. 126. Hadisteki "başın iki kere mesh edileceğine dair ifade de bu gerçeğe aykırı değildir. Şöyle ki, önce eller başın ön tarafından arkaya doğru, sonra da arkadan öne doğru çekilerek mesh yapılır, Aslında tek hareket sayılan bu birbirini takip eden hareketler sözü geçen Hadiste ayrı ayrı hareketlermiş gibi zannedilerek "iki mesh" diye rivayet edilmiştir. İşte bu hareketler biri diğerinin devamı olduğu kabul edilirse oradaki başın iki kere mesh edilmesi meselesi de izah edilmiş olur.

 

Yıkamanın iki kere olacağı mevzuunda imam Nevevi şunları söylemektedir:

 

"Müslümanlar arasında abdest organlarını bir kere yıkamanın farz, üç kere yıkamanın da sünnet olduğuna dair ittifak vardır. Yıkanması gereken abdest organlarının bir kere, iki kere ve üç kere yıkanabileceğim ifade eden sahih hadislerin yanında, bazı abdest organlarının iki, bazılarının üç kere yıkanması lazım geldiğini ifade eden hadisler de vardır. Bu hadislerin hepsiyle de amel edilebilir. Ancak abdest organlarını üç kere yıkamakla abdestin sünnet ve adabı da yerine getirilmiş olurken, bir kere yıkamakla sadece farzlar yerine getirilmiş olur. [Nevevi, Şerhu Müslim, III, 106]

 

Nitekim Rasul-i zişan Efendimiz'in abdest organlarını bazan birer, bazan ikişer, bazan da, üçer defa yıkayarak abdest aldığını ifade eden hadislerle  [Tirmizi, tahare 35]  abdest organlarından birini bir, diğerini iki, bir başkasını da üçer defa yıkayarak abdest aldığını ifade eden hadis de buna delalet etmektedir.

 

 

DEVAM