SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-KADER

<< 2145 >>

باب: جف القلم على علم الله  .{وأضلَّه الله على علم} /الجاثية: 23/.

2. "KALEM ALLAH'IN İLMİ ALTINDA KURUDU" SÖZÜ VE "ALLAH ONU BİR İLİM ÜZERE ŞAŞIRTTI"(Casiye,23) AYETİ

 

وقال أبو هريرة: قال لي النبي صلى الله عليه وسلم: جفَّ القلم بما أنت لاق

Ebu Hureyre şöyle demiştir: Nebi s.a.v. bana "Başına gelecekler konusunda kalem kurumuştur" dedi.

 

قال ابن عباس: {لها سابقون} /المؤمنون: 61/: سبقت لهم السعادة.

İbn Abbas "Onun için ileri giderler"(Mu'minun,61) ayetinin "onlar hakkında önceden saadet belirlenmiştir" anlamında olduğunu söylemiştir.

 

 

حدثنا آدم: حدثنا شعبة: حدثنا يزيد الرِّشك قال: سمعت مطرِّف بن عبد الله بن الشِّخِّير يحدِّث، عن عمران بن حصين قال:

 قال رجل: يا رسول الله، أيعرف أهل الجنة من أهل النار؟ قال: (نعم). قال: فلم يعمل العاملون؟ قال: (كل يعمل لما خلق له، أو: لما ييسَّر له).

 

[-6596-] İmran b. Husayn şöyle rivayet etmiştir: Bir adam "Ey Allah'ın Resulü, cennet ehlinin ve cehennem ehlinin kimler oldukları bilinebilir mi?" diye sordu. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

"Evet" diye cevap verdi. Bunun üzerine adam:

 

"O halde neden amel ediliyor?" dedi. Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

"Herkes ne için yaratıldıysa onun için amel ediyor" yada "herkes kendisi için kolaylaştırılan şekilde amel ediyor" diye cevap verdi.

 

Hadisin geçtiği diğer yerler: 7551

 

 

Fethu'l-Bari Açıklaması:

 

Kalem kurudu: Artık yazılacak her şey tamamlandı anlamındadır. Burada levh-i mahfuzda yazılanlara işaret vardır. Burada yazılanların hükmü değişmez. Yazının tamamlanması anlamında kinayedir. Çünkü sahife de kalem de, yazı yazıldığında tamamen ya da kısmen nemli olur. Yazı yazma işlemi tamamlanınca hem yazı hem de kalem kurur.

 

Iyad; kalemin kuruması artık bir şey yazılmayacağı anlamındadır, demiştir.

 

Allah'ın yazısı, levhi ve kalemi gayb bilgisidir ve Allah'ın ilminde gizlidir. Biz buna iman etmekle yükümlüyüz. Ancak sıfatlarını bilmemiz gerekmez. Biz söz verdiğimiz konularla muhatap tutuluruz. Yazı işi bitince kaleme ihtiyaç duyu lmadığından kalem kurur.

 

Allah 'ın bilgisi altında: Onun verdiği hükümler doğrultusunda anlamındadır.

 

Çünkü onun bildiği şey mutlaka gerçekleşir. Onun bir şeyi bilmesi o şeyin gerçekleşmesini gerektirir.

 

Rivayete göre, Halife Me'mun'un Horasan emiri Abdullah b. Tahir, elHüseyn b. el-Fadl'a "O, her gün (her an) bir iştedir"(Rahman,29) ayetinin manasını ve bu hadisi sormuştu. El-Hüseyn: "Bunlar Allah'ın yarattığı işlerdir. İlk defa yapmaya başladığı işler değildir" diye cevap vermiştir. Bu cevap karşısında Abdullah yerinden kalkıp el-Hüseyn'in başını öpmüştür.

 

Cennet ehlinin ve cehennem ehlinin kimler oldukları bilinebilir mi: Bu soruda melekler veya Allah'ın bu bilgiye muttali kılacağı kimseler kastedilmiştiL Aıimin ya da bu kimseyi görenin bilmesi ise amelle olur.

 

Herkes ne için yaratıldıysa onun için amel ediyor ya da herkes kendisi için kolaylciştınlan şekilde amel ediyor: Hadiste varılacak yerin mükelleften saklandığına, mükellefe düşenin amel etmek ve emredileni yerine getirmek için çalışmak olduğuna işaret edilmiştir. İbn Mesud'dan ve başka sahabilerden nakledilen bir hadise göre bazı kimselerin son anları daha farklı olabilse de kişinin ameli ve genel hali varacağı yerin bir göstergesidir. Ancak insan varacağı yeri bilemez. Ona düşen gayret göstermek, itaatkar olmak için ndsiyle mücadele etmek, varacağı yerin belirli olmasına dayanmamaktıL Emredileni yapmayı terk ederse kınanır ve cezayı hak eder.