SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 1940 >>

EK SAYFA – 1940-2

باب: ألبان الأتُن.

57. DİŞİ EŞEKLERİN SÜTLERİ

 

حدثني عبد الله بن محمد: حدثنا سفيان، عن الزُهري، عن أبي إدريس الخولاني، عن أبي ثعلبة الخشني رضي الله عنه قال:

 نهى النبي صلى الله عليه وسلم عن أكل كل ذي ناب من السباع. قال الزُهري: ولم أسمعه حتى أتيت الشأم. وزاد الليث قال: حدثني يونس،

 

[-5780-] Zührl'den, o Ebu İdris el-Havlanı'den, o Ebu Sa'lebe el-Huşenı r.a.'dan, dedi ki: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem yırtıcı canavar hayvanlardan azı dişli olanların hepsinin etini yemeyi nehyetti."

 

Zührl dedi ki: Ben bu hadisi Şam'a gelinceye kadar işitmemiştim.

 

 

عن ابن شهاب قال: وسألته هل نتوضأ أو نشرب ألبان الأتن، أو مرارة السبع، أو أبوال الإبل؟ قال: قد كان المسلمون يتداوون بها، فلا يرون بذلك بأساً، فأما ألبان الأتن: فقد بلغنا أن رسول الله صلى الله عليه وسلم نهى عن لحومها، ولم يبلغنا عن ألبانها أمر ولا نهي، وأما مرارة السبع: قال ابن شهاب: أخبرني أبو إدريس الخولاني: أن أبا ثعلبة الخشني أخبره: أن رسول الله صلى الله عليه وسلم نهى عن أكل كل ذي ناب من السباع.

 

[-5781-] İbn Şihab'dan, dedi ki: "Ben ona (Ebu İdris'e) şunu da sordum: Bizler dişi eşeklerin sütleri ile abdest alabilir miyiz? Onları içebilir miyiz? Yahut yırtıcı hayvanların öd suyunu ya da develerin sidiklerini içebilir miyiz?

 

O (Ebu İdris) dedi ki: Müslümanlar onlarla (deve sidikleriyle) tedavi oluyorlar ve bunda bir sakınca görmüyorlardı. Dişi eşeklerin sütlerine gelince, bize ulaştığına göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem onların etlerini yemeyi yasakladı. Ama onların sütleri hakkında bize herhangi bir emir ya da bir yasak ulaşmış değildir."

 

Yırtıcı hayvanların öd sularına gelince, -İbn Şihab dedi ki: Bana Ebu İdris el-Havlanı'nin haber verdiğine göre, Ebu Sa'lebe el-Huşenı ona şunu haber vermiştir-: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yırtıcı dört ayaklı hayvanlardan azı dişli olan bütün hayvanları yemeyi yasaklamıştır."

 

 

Fethu'l-Bari Açıklaması:

 

"Dişi eşeklerin sütleri." İbn Battal dedi ki: ez-Zührı yırtıcı hayvanların öd sularının kullanılmayacağına, yırtıcı hayvanlardan azı dişi olan her bir hayvanın yenilmesinin yasaklanmış olmasını delil göstermiştir. Bunun benzeri bir hükmü, dişi eşeklerin sütleri hakkında da vermesi gerekirdi. Ancak İbn Battal -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- Ebu Damra yoluyla gelen rivayetin ifade ettiği fazlalığı hatırlamamıştır. Dişi eşeklerin sütleri hakkında görüş ayrılığı vardır. Cumhur haram olduğu kanaatindedir. Malikiler'de ise etlerinin yenilmesinin helalolduğunu kabul eden görüşten hareketle, sütlerinin de helalolduğunu söyleyen bir görüş bulunmaktadır. Daha önce Yiyecekler bahsinde buna dair geniş açıklamalar geçmiş bulunmaktadır.