SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH VE’S-SAYD

<< 1879 >>

باب: ما نَدَّ من البهائم فهو بمنزلة الوحش.

23. KAÇAN EHLI BİR HAYVAN VAHŞİ HAYVAN DURUMUNDADIR

 

وأجازه ابن مسعود .وقال ابن عباس: ما أعجزك من البهائم مما في يديك فهو كالصيد، وفي بعير تردَّى في بئر: من حيث قدرت عليه فذكِّه .ورأى ذلك علي وابن عمر وعائشة.

İbn Mes'ud bunu (böyle bir hayvanın vurulmasını) caiz görmÜştür. İbn Abbas da şöyle demiştir: Senin elin altında bulunan fakat seni çaresiz bırakan hayvan, av hayvanı gibidir,  (Yine İbn Abbas) bir kuyuya düşüp yuvarlanan bir deve hakkında: Gücünün yettiği yerden onu tezkiye et, demiştir. Ali, İbn Ömer ve Aişe de bu görüştedir.

 

حدثنا عمرو بن علي: حدثنا يحيى: حدثنا سفيان: حدثنا أبي، عن عَبَاية بن رفاعة بن رافع بن خديج، عن رافع بن خديج قال: قلت: يا رسول الله، إنا لاقو العدو غداً، وليست معنا مُدًى، فقال: (اعْجَلْ، أو أرِنْ، ما أنْهَرَ الدَّمَ وذُكر اسم الله فكل، ليس السن والظفر، وسأحدثك: أما السن فعظم، وأما الظفر فمُدَى الحبشة). وأصبنا نَهْبَ إبل وغنم، فندَّ منها بعير فرماه رجل بسهم فحبسه، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (إنَّ لهذه الإبل أوابد كأوابد الوحش، فإذا غلبكم منها شيء فافعلوا به هكذا).

 

[-5509-] Rafi' b. Hadic'den, dedi ki: "Ey Allah'ın Resulü, yarın biz düşman ile karşılaşacağız. Beraberimizde de bıçaklarımız yok, dedim. O şöyle buyurdu: Acele et, elini çabuk tut -yahut: Güzelce kes-, kanı bolca akıtan (şey) ile kes, Allah'ın adını an ve ye! Ama diş ve tırnak ile kesme. Sana bunun sebebini anlatayım. Çünkü diş bir kemiktir, tırnak ise Habeşlilerin bıçağıdır.

 

Ayrıca bizler ganimet olarak deve ve koyun ele geçirmiştik. Bu ganimetIerden bir deve ürküp kaçtı. Bir adam ona bir ok atarak kaçışını engelledi. Bunun üzerine Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem:

 

Şüphesiz bu develerin de vahşi hayvanların ürküp kaçışları gibi bir kaçışları vardır. Bunlardan herhangi birisi elinizden kaçacak olursa ve siz onu yakalamakta acze düşerseniz, ona da buna yapıldığı gibi yapınız, diye buyurdu."

 

 

Fethu'l-Bari Açıklaması:

 

"Ehll hayvanlardan" ürküp "kaçanlar da vahşi hayvan durumundadır." Yani nasıl denk gelirse, o şekilde onu yaralamanın caiz oluşu bakımından aynı hükme tabidir. Bu da hadiste geçen: "Onlardan herhangi birisi elinizden kaçar ve siz onu yakalamakta acze düşerseniz, ona da buna yapıldığı gibi yapınız" buyruğundan çıkartılmaktadır.

 

"Elini çabuk tut, acele et, yahut güzelce kes." Buna göre bizim sana güzel bir şekilde bakmamıza imkan verecek şekilde sen de güzelce kes, demektir. Bunu ayrıca "kestiğiniz vakit güzelce kesiniz" hadisi desteklemektedir ki bunu da Müs!im rivayet etmiştir.

 

باب: النحر والذبح.

24. NAHR (GERDANDAN KESMEK) VE ZEBH (BOĞAZDAN KESMEK)

 

وقال ابن جُرَيج: عن عطاء: لا ذبح ولا نحر إلا في المذبح والمنحر. قلت: أيجزي ما يُذبح أن أنحره؟ قال: نعم، ذكر الله ذبح البقرة، فإن ذبحت شيئاً يُنحر جاز، والنحر أحب إلي، والذبح قطع الأوداج. قلت: فيُخَلِّفُ الأوداج حتى يقطع النُّخاع؟ قال: لا إِخَالُ.وأخبرني نافع: أن ابن عمر نهى عن النَّخْع، يقول: يقطع ما دون العظم، ثم يدع حتى تموت.وقول الله تعالى: {وإذ قال موسى لقومه إن الله يأمركم أن تذبحوا بقرة} /البقرة: 67/.وقال: {فذبحوها وما كادوا يفعلون} /البقرة: 71/.وقال سعيد، عن ابن عباس: الذكاة في الحلق واللَّبَّة.وقال ابن عمر، وابن عباس، وأنس: إذا قطع الرأس فلا بأس.

İbn Cüreyc, Ata'dan şöyle dediğini nakletmektedir: Zebh ve nahr ancak zebh yerinde ve nahr yerinde söz konusudur. Ben Ata'ya: Zebh ile kesilmesi gerekeni nahr edersem yeterli olur mu, diye sordum. o: Evet, yüce Allah inek kesmeyi söz konusu etmiştir. Sen nahr edilmesi gereken bir şeyi zebh edersen caizdir. Bununla birlikte nahr etmek daha çok sevdiğin bir iştir. Zebh de boğazın iki tarafındaki kalın damarların kesilmesidir diye cevap vermiştir.

 

Ben Ata'ya: Omurun içindeki sinirleri kesinceye kadar boğazın yan taraflarındaki damarları geriye bırakırsa (olur mu), diye sordum. O: Olacağını sanmı- . yorum, diye cevap verdi.

 

Bana Nafi'in haber verdiğine göre İbn Ömer, omurun içindeki sinirlerin kesilmesini yasaklamıştır. O: Boyun kemiğinin önündeki şeyleri keser, sonra da hayvanı ölünceye kadar bırakır, demiştir.

 

Ayrıca yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Bir zaman Musa kavmine: 'Allah size bir inek boğazlamanızı emrediyor' deyince ... nihayet o ineği boğazladılar. Fakat az kalsın yapamayacaklardı. "(Bakara, 67-71)

 

Said b. Cubeyr de İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletmektedir: Tezkiye boğazda ve gerdanda olur.

 

İbn Ömer, İbn Abbas ve Enes de: Başını koparırsa (onu yemekte) bir beis yoktur, demişlerdir.

 

حدثنا خلاد بن يحيى: حدثنا سفيان، عن هشام بن عروة قال: أخبرتني فاطمة بنت المنذر امرأتي، عن أسماء بنت أبي بكر رضي الله عنهما قالت: نحرنا على عهد النبي صلى الله عليه وسلم فرساً فأكلناه.

 

[-5510-] Ebu Bekr r.a.'ın kızı Esma' r.anha'dan, dedi ki: "Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem deneminde bir at nahr ettik de onu yedik. "

 

Tekrar: 5511,5512,5519

 

 

حدثنا إسحق: سمع عبدة، عن هشام، عن فاطمة، عن أسماء قالت:

 ذبحنا على عهد رسول الله صلى الله عليه وسلم فرساً، ونحن بالمدينة، فأكلناه.

 

[-5511-] Esma'dan, dedi ki: "Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem döneminde -biz Medine'de iken- bir at zebh ettik ve onu yedik."

 

 

حدثنا قتيبة: حدثنا جرير، عن هشام، عن فاطمة بنت المنذر: أن أسماء بنت أبي بكر قالت: نحرنا على عهد رسول الله صلى الله عليه وسلم فرساً فأكلناه.تابعه وكيع، وابن عيينة، عن هشام: في النحر.

 

[-5512-] Ebu.Bekr kızı Esma'dan, dedi ki: "Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem döneminde bir at nahr ettik ve onu yedik."

 

 

Fethu'l-Bari Açıklaması:

 

"Nahr (gerdandan kesmek) ve zebh (boğazdan kesmek)." Ebu. Zerr'in rivayet ettiği Buhari nüshasında (zebh yerine) "zebillh" şeklinde çoğulolarak gelmiştir. Çoğunlukla kesimin bu şekilde olduğunu göz önünde bulundurarak çoğul yapmış gibidir.

 

Nahr (gerdandan kesmek), deve hakkındaki özel kesim şeklidir. Devenin dışındakiler ise zebhedilir (boğazdan kesilir). Bununla birlikte devenin zebhi ve başkalarının nahrını ifade eden hadisler de gelmiştir.

 

İbnu't-Tin der ki: Develerde aslolan nahr, koyun ve benzerlerinde aslolan ise zebhtir. İnek türüne gelince Kur'an-ı Kerim'de onların zebhi, sünnette de nahrı söz konusu edilmiştir. Nahr ile kesilenin zebhi ve zebh ile kesilenin nahrı hususunda görüş ayrı lı ğı vardır. Cumhur bunu kabul ederken, İbnu'l-Kasım kabul etmemektedir. Hanefilerin çoğunluğu kitaplarında şöyle demektedir: Dört ana kanaldan üçünü keserse tezkiye gerçekleşmiş olur. Bu dört ana kanalın ikisi boğaz ile yemek borusu, diğer ikisi ise her taraftaki birer damardır.

 

İbnu'l-Münzir, Muhammed b. el-Hasen'den şu görüşü nakletmektedir: Eğer boğazı, yemek borusunu bir de iki taraftaki damarların her birinin yarısından fazlasını keserse yeterli olur.  Daha az keserse artık o kesilen hayvanda hayır yoktur.

 

Şafii de şöyle demiştir: Her iki damardan hiçbir şey kesmese dahi yeterlidir. Malik ve el-Leys'den iki damar ile sadece boğazın kesilmesi şarttır, dedikleri nakledilmiştir.

 

"İbn Ömer, İbn Abbas ve Enes: Başı koparırsa bir sakıncası yoktur demişlerdir." İbn Ömer'den gelen rivayeti Ebu Musa ez-Zemin, Ebu MicIes yoluyla gelen bir rivayetle mevsu! olarak nakletmiş bulunmaktadır: "İbn Ömer'e başı koparılarak kesilen hayvanın durumunu sordum. İbn Ömer yenilmesini emretti."

 

İbn Abbas'tan gelen rivayeti de İbn Ebi Şeybe sahih bir senetle mevsul olarak rivayet etmiştir. Bunagöre İbn Abbas'a bir tavuğu kesip başını uçuran kimsenin bu kestiğinin durumu hakkında soru sorulunca o: "Bu çok hızlı yapılmış bir tezkiyedir, diye cevap vermiştir."