SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’N-NİKAH

<< 1804 >>

باب : النظر إلى المرأة قبل التزويج.

35. EVLENMEDEN ÖNCE (KENDİSİ İLE EVLENİLECEK OLAN) KADINA BAKMAK

 

حدثنا مسدد: حدثنا حماد بن يزيد، عن هشام، عن أبيه، عن عائشة رضي الله عنها قالت:

 قال لي رسول الله صلى الله عليه وسلم : (رأيتك في المنام، يجيء بك الملك في سرقة من حرير، فقال لي: هذه امرأتك، فكشف عن وجهك الثوب فإذا هي أنت، فقلت: إن يك هذا من عند الله يمضه)

 

[-5125-] Aişe r.anha'dan dedi ki: Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana dedi ki:

 

Rüyada bana gösteri/din. Melek senin suretini ipekten bir kumaş parçası üzerinde getiriyordu. Melek bana: Bu senin zevcendir, dedi. Ben de senin yüzün üzerindeki örtüyü açtım. Örtünün altında sen olduğunu gördüm. (Uyandıktan sonra): Eğer bu Allah tarafından ise mutlaka onu gerçekleştirir, dedim."

 

 

حدثنا قتيبة: حدثنا يعقوب، عن أبي حازم، عن سهل بن سعد:

 أن امرأة جاءت إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم فقالت: يا رسول الله، جئت لأهب لك نفسي، فنظر إليها رسول الله صلى الله عليه وسلم فصعد النظر إليها وصوبه، ثم طأطأ رأسه، فلما رأت المرأة أنه لم يقض فيها شيئا جلست، فقام رجل من أصحابه فقال : أي رسول الله، أن لم تكن لك بها حاجة فزوجنيها، فقال: (هل عندك من شيء). فقال: لا والله يا رسول الله، قال: (اذهب إلى أهلك فانظر هل تجد شيئا). فذهب ثم رجع فقال: لا والله رسول الله ما وجدت شيئا، قال: (انظر ولو خاتما من حديد). فذهب ثم رجع، فقال:لا والله يا رسول الله ولا خاتم من حديد، ولكن هذا إزاري - قال سهل: ما له من رداء - فلها نصفه، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (وما تصنع بإزارك، إن لبسته لم يكن عليها منه شيء، وإن لبسته لم يكن عليك شيء). فجلس الرجل حتى طال مجلسه، ثم قام، فرآه رسول الله صلى الله عليه وسلم موليا فأمر به فدعي، فلما جاء قال: (ماذا معك من القرآن). قال: معي سورة كذا وسورة كذا، عددها، فقال: (أتقرؤهن عن ظهر قلبك). قال: نعم، قال (اذهب قد ملكتكها بما معك من القرآن).

 

[-5126-] Sehl İbn Sa'd radiyallahu anh'den rivayete göre:

 

"Bir kadın Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in huzuruna geldi. Ey Allah'ın Rasulü kendimi sana hibe etmeye geldim, dedi. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ona baktı. Rasulullah kadına yukarıdan aşağıya baktı, sonra başını önüne eğdi. Kadın onun kendisi hakkında herhangi bir hüküm vermediğini görünce oturdu.

 

Bunun üzerine ashabından bir adam kalkarak: Ey Allah'ın Rasulü, dedi.

Eğer senin o kadına bir ihtiyacın yoksa onu benimle evlendir. Allah Rasulü: Yanında (mehir vereceğin) bir şeyler var mı, diye sordu. Adam: Allah'a yemin ederim ki hayır, ey Allah'ın Rasulü, dedi.

 

Allah Rasulü: Aile halkının yanına git bak, bir şey bulabilir misin, buyurdu.

Adam gitti, sonra geri dönüp: Allah'a yemin ederim ey Allah'ın Rasulü, hiçbir şey bulamadım, dedi. Allah Rasulü: Bir bak, demirden bir yüzük dahi olsa (bulmaya çalış) dedi.

 

Adam gitti, sonra geri dönerek: Hayır, Allah'a yemin ederim ey Allah'ın Rasulü, demirden bir yüzük dahi bulamadım. Fakat bu (belden aşağısını örten) izarım var. -Sehl dedi ki: Adamın (belden yukarısını örten) ri dası yoktu.- İzarın yarısı onun olsun, dedi.

 

Bunun üzerine Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: Senin izarını ne yapsın ki. Eğer sen onu giyersen kendisi üzerinde ondan herhangi bir şey bulunmayacaktır. Eğer o giyinecek olursa, senin üzerinde ondan bir şey bulunmayacaktır, diye buyurdu.

 

Adam oturdu, nihayet uzun bir süre oturduktan sonra kalkıp gitti. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem onun arkasını dönüp gittiğini gördü, adamın çağrılmasını emredince adam da çağrıldı. Geri gelince, Allah Rasulü: Kur'an'dan ezbere ne biliyorsun, diye sordu. Adam: Şu süreyi, şu süreyi, şu süreyi ezbere biliyorum deyip saydı.

 

Allah Rasulü: Bunları ezbere okuyabiliyor musun, diye sordu. Adam: Evet deyince, Allah Rasulü: Haydi git, Kur'an-ı Kerimiden ezbere bildiklerine karşılık olarak bu kadına seni malik kıldım, diye buyurdu."

 

 

Fethu'l-Bari Açıklaması:

 

"Evlenmeden önce kadına bakmak." Buhari bunun caiz oluşunu bu başlıkta vermiş olduğu iki hadisten (sarih ve açık ifadelerinden değil) istinbat yoluyla çıkarmıştır.

 

Çünkü bu hususta görülen açıklamalar (sarahat için öngörülen) şartı taşımamaktadır. Bununla birlikte bu hususta birtakım hadisler varid olmuştur. Bunların en sahihi Ebu Hureyre r.a.'in rivayet ettiği şu hadistir:

 

"Bir adam ensardan bir kadın ile evlendiğini söyleyince, Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: Ona baktın mı, diye sordu. Adam: Hayır dedi. Allah Rasulü: Git, ona bak. Çünkü ensarın gözünde bir şey var, diye buyurdu." Hadisi Müslim ve Nesai rivayet etmiştir.

 

Gazzall, İhya adlı eserinde der ki: Nebi s.a.v.'in "bir şey" sözü ile neyi kastettiği hakkında görüş ayrılığı vardır. Bir çeşit göz kamaşması olduğu söylendiği gibi, gözlerinin küçük olduğu da söylenmiştir. Derim ki:  İkinci husus Ebu Avane'nin Mustahrec'inde yer alan bir rivayette geçmektedir. Dolayısıyla itimada değer olan odur.

 

(5125. Hadisteki:) "İpek bir kumaş parçası içerisinde." Cumhur der ki: Evlenmeye talip olanın, talip olduğuna bakmasında bir beis yoktur. Yalnız yüzü ve ellerinden başka bir yere bakamaz. el-Evzai der ki: Onu görmeye gayret harcar ve avret dışında görmek istediği yerlere bakar İbn Hazm der ki: Önüne de, arkasına da bakar. Ahmed'den bu hususta üç rivayet gelmiştir. Birincisi cumhurun dediği gibidir, ikincisi çoğunlukla dıştan görünen yerlerine bakar şeklindedir. Yine cumhurun dediğine göre, eğer onu görmek isterse ondan izin almadan da ona bakması caizdir. Malik'ten gelen bir rivayete göre ise ondan izin almasını şart koşmuştur.