SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’T-TEFSİR

<< 1759 >>

EK SAYFA – 1759-4

İNŞİRAH SURESİ

وقال مجاهد: {ووزرك} /2/: في الجاهلية. {أنقض} /3/: أثقل.

Mücahid şöyle demiştir: ووزرك  vizreke (inşirah 2) "Cahiliyye dönemindeki yükün," أنقض  enkede (inşirah 3) "ağır geldi" demektir.

 

{مع العسر يسرا} /5، 6/: قال ابن عيينة: أي مع ذلك العسر يسرا آخر، كقوله: {هل تربصون بنا إلا إحدى الحسنين} /التوبة: 52/: ولن يغلب عسر يسرين.

İbn Uyeyne مع العسر يسرا mea'l-usri yusra ayeti hakkında şöyle demiştir: Aynı zorluk ile birlikte başka bir kolaylık daha vardır. Bu ayet هل تربصون بنا إلا إحدى الحسنين Siz bizim için ancak iki iyilikten birini beklemektesiniz,(Tevbe 52) ayetine benzer. Bir zorluk, iki kolaylığı alt edemez.

 

وقال مجاهد: {فانصب} /7/: في حاجتك إلى ربك.

Mücahid şöyle demiştir: فانصب Fenseb (İnşirah 7) "ihtiyaçların için Rabbine yöneı" demektir.

 

ويذكر عن ابن عباس: {ألم نشرح لك صدرك} /1/: شرح الله صدره للإسلام.

İbn Abbas'ın ألم نشرح لك صدرك elem neşrah leke sadrek (İnşirah 1) ayeti hakkında şöyle söylediği anlatılır: Allan Teala Hz. Nebi'e göğsünü Islam için açıp genişlik vermiştir.

 

AÇIKLAMA :

 

Yukarıdaki yorumunda İbn Uyeyne'nin nahiv alimlerine uyduğu görülmektedir. Nahiv alimleri "Bir nekira/belirsiz kelime ikinci kez nekira olarak kullanılırsa, bu durumda ikinci kelime birinci kelimeden farklı bir mana ifade eder," görüşündedirler. Yukarıdaki bezetmenin yönü ise, mu'minler için iki güzellik söz konusu olduğu gibi iki kolaylığın olmasıdır.

 

İbn Uyeyne iki kolaylıktan biri ile zaferin, diğeri ile sevabın kastedildiğini, mu'minlerin her halükarda bunlardan birini elde edeceğini de ifade etmiş olabilir.

 

Abd İbn Humeyd, Katade kanalıyla İbn Mes'Dd'dun şöyle söylediğini sahıh senetle nakletmiştir: Bize Hz. Nebi'in bu ayetle ashabını müjdelediği ve "Allah'ın izni ile bir zorluk iki kolaylığı alt edemez," buyurduğu anlatıldı.

 

İbnu'l-Mübarek "Zühd" adlı eserinde Süfyan ve Mansur kanalıyla Mücahid'in .......feiza ferağte fensab ve ila Rabbike ferğeb ayetleri hakkında şöyle söylediğini senediyle birlikte nakletmiştir: "Boş kaldın mı hemen namazda Rabbine yönel ve O'na yakIaş! Niyetini ve isteğini Rabbine halis kıl!"

 

İbn Ebı Hatim de Zeyd İbn Eslem'in .........fe iza ferağte fensab ayeti hakkında şöyle söylediğini nakletmiştir: "Cihaddan dönünce ibadet et!" .

 

İmam Buhari bu surenin tefsirinde merro bir hadis zikretmedi. Ancak Taberanı'nin tahriç ettiği İbn Hıbban'ın da sahıh olduğunu belirttiği Ebu Saıd'den nakledilen şu hadis bu surenin tefsiri ile alakalıdır: Cebrail bana geldi ve "Rabbin senin şanını nasıl yücelttiğini bilip bilmediğini soruyor" dedi. Ben de "Allah daha iyi b1lir" dedim. Bunun üzerine Allah Teala şöyle buyurdu: "Ben anıldığı m zaman sen de anılacaksın. "