SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’T-TEFSİR

<< 1749 >>

TEĞABUN SURESİ

{التغابن} /9/: غبن أهل الجنة أهل النار. وقال علقمة، عن عبد الله: {ومن يؤمن بالله يهدي قلبه} /11/: هو الذي إذا أصابته مصيبة رضي وعرف أنها من الله.

Alkame, Abdullah ıbn Mes'ud'un ومن يؤمن بالله يهدي قلبه vemen yu'min billahi yehdi kalbeh (Teğabun 11) ayeti hakkında şöyle söylediğini nakletmiştir: Burada bahsi geçen mu'min, başına musibet geldiği zaman buna razı olan ve bunun Allah'tan geldiğini bilen kimsedir.  Mücahid şöyle demiştir: تغابنteğabun,(Teğabun 9) "Cennet ehlinin Cehennem ehlini aldatması" anlamına gelir.

 

 

AÇIKLAMA :

 

 ومن يؤمن بالله يهدي قلبه vemen yu'min billahi yehdi kalbeh (Kim Allah'a inanırsa, Allah onun kalbini doğruya götürür,")(Teğabun 11) ayetinde geçen "kalbini doğruya götürür" ifadesi "kalbini teslimiyete ulaştırır, bu sayede o kişi sabır gösterir ve şükreder," anlamına gelir.

 

Alkame'nin şöyle söylediği rivayet edilmiştir: Abdullah İbn Mes'ud'un yanında Mushafların arzına/mukabele yolu ile okunmasına katıldık. Bu esnada o, ومن يؤمن بالله يهدي قلبه vemen yu'min billahi yehdi kalbeh ayetine geldi ve şöyle dedi:

 

Bu ayette; kişinin başına gelen ve kişinin Allah'tan geldiğini bilip teslimiyet göstererek razı olduğu musibetler kastedilmiştir.

 

Taberi, Ali İbn Ebi Talha kanalıyla İbn Abbas'ın şöyle söylediğini nakletmiştir: "......Kalbini doğruya götürür" ifadesi "Onun kalbini yakine götürür. Bu sayede o kimse başına gelen musibetin kesinlikle başına geleceğini, başına gelmeyen musibetin de kesinlikle başına gelmeyeceğini bilir," anlamına gelir.

 

Taberi, Şu'be kanalıyla Katade'nin şöyle dediğini nakletmiştir: Teğabun günü, Cennet ehlinin Cehennem ehlini aldattığı gündür. Şöyle ki; Cennet ehli Cennet karşılığında İslam'ı satın almış ve sonunda kazançlı çıkmıştır. Cehennem ehli ise İslam'a girmeye yanaşmamış ve sonunda zarar etmiştir. Bu insanların durumu, alış-veriş sırasında biri diğerini aldatan iki kimseye benzetilmiştir.

 

Bu görüşü "Rikak Bölümü"nde A'rec kanalıyla Ebu Hureyre'den nakledilen şu hadis desteklemektedir: "Şükrü artsın diye hiç kimse kötülük yaptığı takdirde ona ceza olarak verilecek Cehennemdeki yeri kendisine gösterilmeden Cennete girmez. Aynı şekilde hayıflanması için hiç kimse de iyilik yaptığı takdirde ödül olarak ona verilecek Cennetteki yeri kendisine gösterilmeden Cehenneme girmez."