SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’T-TEFSİR

<< 1732 >>

EK SAYFA – 1732-2

MU’MİN SURESİ

قال مجاهد: {حم} /1/: مجازها مجاز أوائل السور، ويقال: بل هو اسم، لقول شريح بن أبي أوفى العبسي:

يذكرني حاميم والرمح شاجر - فهلا تلا حاميم قبل التقدم {الطول} /3/: التفضل. {داخرين} /87/: خاضعين.

Mücahid şöyle demiştir: Bu surenin baş kısmının açıklaması, benzer surelerin baş tarafının açıklaması gibidir. Şüreyh İbn Ebı Evfa Absılnin şu beytinden dolayı, Ha Mım1in bu surenin adı olduğu da söylenmiştir: Mızrak onu yaralayınca bana Ha Mım'i hatırlatıyor Üzerime gelmeden Ha Mım'i okusaydı ya! طول Tavl (Mu'min 3) "lutuf," .........dahirin(Mu'min 60) ise "boyun eğenler" demektir.

 

وقال مجاهد: {إلى النجاة} /41/: الإيمان. {ليس له دعوة} /43/: يعني الوثن. {يسجرون} /72/: توقد بهم النار. {تمرحون} /75/: تبطرون.

Mücahid şöyle demiştir: إلى النجاة İle'n-necat (Mu'min 41) [ifadesinde geçen necat kelimesi] "iman" anlamına gelir: ليس له دعوة Leyse lehu da've (Mu'min 43) [ifadesindeki hli zamiri] putları gösterir. يسجرون Yuscerun (Mu'min 72) "kendileriyle ateş tutuşturulur" anlamına gelir. تمرحون temrahun (Mu'min 75) "şımarırsınız" demektir.

 

وكان العلاء بن زياد يذكر النار، فقال رجل: لم تقنط الناس؟ قال: وأنا أقدر أن أقنط الناس، والله عز وجل يقول: {يا عبادي الذين أسرفوا على أنفسهم لا تقنطوا من رحمة الله} /الزمر: 53/. ويقول: {وأن المسرفين هم أصحاب النار} /43/؟ ولكنكم تحبون أن تبشروا بالجنة على مساوئ أعمالكم، وإنما بعث الله محمدا صلى الله عليه وسلم مبشرا بالجنة لمن أطاعه، ومنذرا بالنار من عصاه.

Ala İbn Ziyad insanlara Cehennemi hatırlat1rdı. Bir adam ona "Neden insanların ümidini kırıyorsun?" diye sordu. Bunun üzerine o şöyle yanıt verdi: Allah Teala "Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan ku/larım! A/lahlm rahmetinden ümit kesmeyin!"(Zümer 53) buyurmuşken ben nasıl olurda insanların ümidini kırabilirim? Fakat Allah Teala şöyle de buyuruyor: "Aşırı gidenler de ateş ehlinin kendileridir. " (Mu'min 43) Ama siz, kötü amellerinize rağmen Cennetle müjdelenmeyi istiyorsunuz. Halbuki Allah Teala Hz. Muhammed'i kendisine itaat edenleri cennetle müjdeleyen ve kendisine isyan edenleri cehennemle korkutan olarak'göndermiştir.

 

حدثنا علي بن عبد الله: حدثنا الوليد بن مسلم: حدثنا الأوزاعي قال: حدثني يحيى بن أبي كثير قال: حدثني محمد بن إبراهيم التيمي قال: حدثني عروة بن الزبير قال:

 قلت لعبد الله بن عمرو بن العاص: أخبرني بأشد ما صنع المشركون برسول الله صلى الله عليه وسلم، قال: بينا رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي بفناء الكعبة، إذ أقبل عقبة بن أبي معيط، فأخذ بمنكب رسول الله صلى الله عليه وسلم ولوى ثوبه في عنقه، فخنقه خنقا شديدا، فأقبل أبو بكر، فأخذ بمنكبه ودفع عن رسول الله صلى الله عليه وسلم، وقال:

{أتقتلون رجلا أن يقول ربي الله وقد جاءكم بالبينات من ربكم}.

 

[-4815-] Urve İbnu'z-Zübeyr'in şöyle söylediği rivayet edilmiştir:

 

Abdullah İbn Amr İbni'l-As müşriklerin Hz. Nebi'e yaptığı en kötü şeyi bana haber verdi: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Ka'be'nin avlusunda namaz kılıyordu. Derken Ukbe İbn Ebi Muayt ona doğru yürüdü, Allah Resulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in bir omuzundan tuttu ve elbisesini boynuna doladı. Var gücüyle onu boğmaya çalıştı. Hemen Ebu Bekir yetişti ve onu omuzlarından yakaladığı gibi Allah Resulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den uzaklaştırdı.

 

Abdullah İbn Amr daha sonra şu ayeti okudu: "Siz bir adamı "Rabbim Allah'tır" diyor diye öldürecek misiniz? Halbuki o, size Rabbinizden apaçık mucizeler getirmiştir. "(Mu'min 28

 

 

Fethu'l-Bari Açıklaması:

 

..........tavl kelimesinin "lütuf" olarak izah edilmesi, Ebu Ubeyde'ye aittir. O bu konuda ilaveten şunları da söylemiştir: "Araplar birisi için .........innehu lezu tavlin ala kavmihi dedikleri zaman, o kimsenin kendi milletine karşı lütufkar olduğunu kastederler."

 

İbn Ebi Hatim, Ali İbn Ebi Talha kanalıyla .......zi't-tavli ifadesi hakkında

 

İbn Abbas'ın şöyle söylediğini nakletmiştir. "Bu ifade, genişlik ve imkan sahibi anlamına gelir." İkrime'nin bu ifadeyi "güç sahibi," Katade'nin de "nimet sahibi" şeklinde izah ettiğini mikletmiştir.

 

Urve'den nakledilen yukarıdaki hadisin açıklaması Siyer Bölümü'nün baş taraf/arında geçmişti.(3856.hadis)