SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’T-TEFSİR

<< 1718 >>

EK SAYFA – 1718-3

NEML SURESİ

و{الخبء} /25/: ما خبأت. {لا قبل} /37/: لا طاقة. {الصرح} /44/: كل ملاط اتخذ من القوارير، والصرح: القصر، وجماعته صروح.

خبء Hab'u (Neml 25) "gizlediğin şey," لا قبل la kıbele (NemI 38) "hiç gücü yok" anlamına gelir. صرح Sarh ise "şeffaf camdan yapılmış her çeşit harç" demektir. Sarh "saray" anlamına gelir. Çoğulu ise صروح suruh şeklinde gelir.

 

وقال ابن عباس: {ولها عرش عظيم} /23/: سرير كريم، حسن الصنعة وغلاء الثمن. {مسلمين} /38/: طائعين. {ردف} /72/: اقترب. {جامدة} /88/: قائمة. {أوزعني} /19/: اجعلني.

İbn Abbas şöyle demiştir. ولها عرش عظيم ve leha arşun (Nemi 23) [ifadesinde geçep arş kelimesi] "güzel, işçiliği iyi ve fiyatı pahalı taht" anlamına gelir. .Ye'tuni مسلمين müslimin (Nemi 38) [ifadesinde geçen muslimin kelimesi] "itaat edenle?' mansını ifade eder . ردف Radife (Nemi 72) "yaklaştı " جامدة camideten (Nemi 88) "yerinde duran" ......evzi'ni (Nemi 19) "beni kıl" anlamına gelir.

 

وقال مجاهد: {نكروا} /41/: غيروا. {وأوتينا العلم} /42/: يقوله سليمان. الصرح بركة ماء، ضرب عليها سليمان قوارير، ألبسها إياها.

Mücahid de şöyle demiştir: نكروا Nekkiru (NemI 41) "değiştirin" demektir. وأوتينا العلم Ve utine'l-ilme (Nemi 42) (bize ilim verildi) sözü Hz. Süleyman'a aittir. صرح Sarh "su havuzu"dur.(Nemi 44) Hz. Süleyman onun üzerine şeffaf cam koymuştu, havuzu şeffaf camlakaplamıştı.

 

AÇiKLAMA : ...........Hab'u "gizlediğin şey" şeklinde yapılan yorum İbn Abbas'a aittir. İmam Taberi'bu açıklamayı Ali İbn Ebı Talha kanalıyla ondan nakletmiştir. Söz konusu rivayette İbn Abbas .......yuhricu'l-hab'e ayeti hakkında şöyle demiştir:

 

"Allah Teala göklerde ve yeryÜzünde gizli olan her şeyi bilir." Ferra da bu ayet hakkında şunları söylemiştir: "Allah Teala, gökten yağmuru indirir; yeryüzünden ise bitkileri çıkartır."

 

Abdurrezzak İbn Hemmam, Ma'mer kanalıyla Katade'nin bu kelimeyi "gizli," Mücahid'in "yağmur," Said İbn Müseyyeb'in ise "su" şeklinde açıkladığını nakletmiştir .

 

.........MiIat iki kerpiç veya iki taş arasına konan harç demektir. Bu kelimenin kaya ve herhangi bir binaya bitişik olmayan yüksek yapı anlamına geldiği de söylenmiştir. ........Malat ise yere yerleştirilen taş, mermer ve kireç anlamına gelir. .........Sarh kelimsi ile ilgili yukarıdaki açıklama Ebu Ubeyde'ye aittir. Taberi, DU konuda Vehb ıbn Münebbih'in şöyle söylediğini nakletmiştir: "Hz. Süleyman cinlere emir verdi, onlar da kendisi için camdan bir saray yaptılar. Bu saray beyazlık bakımından suya benziyordu. Daha sonra Hz. Süleyman sarayın altında su bıraktı. Tahtını da sarayın içine koydurdu ve üzerine oturdu. Kuşlar, cinler ve insanlar onun ziyaretine gelip yanı başında durdular. Hz. Süleyman bütün bunları, kendi hakimiyetinin onun hakimiyetinden daha üstün olduğunu Belkıs'a göstermek için yapmıştı. Belkıs sarayı görünce zemininde su var zannetti ve onu geçmek için eteklerini topladı."