SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-MEĞAZİ

<< 1583 >>

باب: {ليس لك من الأمر شيء أو يتوب عليهم أو يعذبهم فإنهم ظالمون}. /آل عمران: 128/.

(BAB NO MÜKERRER) 21. VÜCE ALLAH'IN:  "O İŞTEN SANA HİÇBİR ŞEY DÜŞMEZ. (ALLAH DİLERSE) YA TEVBELERİNİ KABUL EDER VAHUT ZALİM OLDUKLARINDAN DOLAVI ONLARA AZAP EDER."[Ali İmran, 128] AYETİ

 

قال حميد وثابت، عن أنس: شج النبي صلى الله عليه وسلم يوم أحد، فقال: (كيف يفلح قوم شجوا نبيهم). فنزلت: {ليس لك من الأمر شيء}.

Humeyd ve Sabit, Enes'ten şöyle dediğini rivayet etmektedirler: "Uhud günü Nebi s.a.v.'in başı (yüzü) yaralandı. O: Nebilerini yaralayan bir kavim nasıl kurtulur, diye buyurdu.

 

Bunun üzerine: 'O işten sana hiçbir şey düşmez' buyruğu nazil oldu."[Al-i imran 128]

 

حدثنا يحيى بن عبد الله السلمي: أخبرنا عبد الله: أخبرنا معمر، عن الزهري: حدثني سالم، عن أبيه:

 أنه سمع رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا رفع رأسه من الركوع في الركعة الآخرة من الفجر يقول: (اللهم العن فلانا وفلانا وفلانا) بعد ما يقول: (سمع الله لمن حمده، ربنا لك الحمد). فأنزل الله: {ليس لك من الأمر شيء - إلى قوله - فإنهم ظالمون}.

 

[-4069-] Salim babasından rivayet ettiğine göre; "Babası Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i sabah namazının ikinci rek'atinde başını rüku'dan kaldırınca şöyle derken dinlemiştir:

 

Allah'ım, filana, filana ve filana lanet olsun. O bu sözlerini 'semi'allahu limen hamideh, Rabbena ve leke'l-hamd' dedikten sonra söylüyordu.

 

Bunun üzerine yüce Allah: 'O işten sana hiçbir şey düşmez ... Zalim olduklarından dolayı onlara azap eder' buyruğunu indirdL"

 

Bu Hadis 4070,4559, 7346 numara ile gelecektir.