SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

FEDAİLU’S-SAHABE

<< 1517 >>

EK SAYFA – 1517-4

باب: مناقب فاطمة عليها السلام.

29. FATİMA ALEYHESSELAM'IN MENKIBELERi

 

وقال النبي صلى الله عليه وسلم: (فاطمة سيدة نساء أهل الجنة).

Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem: "Fatıma cennetliklerin kadınlarının efendisidir" diye buyurmuştur

 

حدثنا أبو الوليد: حدثنا ابن عيينة، عن عمرو بن دينار، عن ابن أبي مليكة، عن المسور بن مخرمة رضي الله عنهما:

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال: (فاطمة بضعة مني، فمن أغضبها أغضبني).

 

[-3767-] Misver b. Mahreme r.a.'dan rivayete göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Fatıma benden bir parçadır. Onu kızdıran beni kızdırır."

 

 

AÇIKLAMA:     Resulullah (s.a.v.)'in kızı "Fatıma (a.s.)'ın menkıbeleri" Annesi Hatice aleyhesselamdır. Fatıma İslam döneminde dünyaya gelmiştir. Nebilikten önce doğduğu da söylenmiştir.

 

Ali r.a. onunla 2 h. yılında Bedir'den sonra evlenmiştir. Ondan çocukları olmuş, Nebi (s.a.v.)'in vefatından altı ay sonra 11 yılında vefat etmiştir.

 

Sahih'te Aişe'den sabit olduğuna göre 24 yaşında idi. Fatıma aleyhisselam'ın çağdaşı diğer kadınlara ve onlardan sonra geleceklere göre önde oluşuna dair gösterilen en güçlü delillerinden birisi de Nebi (s.a.v.)'in zikredilen şu buyruğudur: "O Meryem dışında bütün alemlerin kadınlarının efendisidir." Ayrıca Nebi (s.a.v.)'in diğer kızları arasında onun vefatı musibetini o tatmıştır. Çünkü diğer kızları kendisi hayatta iken vefat etmişlerdir. Bundan dolayı kızlarının vefatı onun sahifesine (amel defterine) yazılmıştır. Kendisi ise hayatta iken Nebi efendimiz vefat ettiğinden Fatıma'nın sahifesine (bu acı musibetin ecri) yazılmıştır.

 

"Benden bir parça" benden bir et parçası anlamındadır.

 

"Onu kızdıran beni kızdırır." es-Suheyli bunu Fatıma (aleyhesselam)'a sövenin kafir olacağına delil göstermiştir. Bu da onun kendisine sövenlere kızacağı ile açıklanır. O bu sözleriyle onun kızması ile Nebi efendimizin kızmasını aynı seviyede değerlendirmiş olmaktadır. Nebi (s.a.v.)'i kızdıran da kafir olur. Ancak böyle bir açıklamanın tartışılabilir olduğu açıkça ortadadır.

 

Onun fazileti ile alakalı diğer hususlar yüce Allah'ın izniyle annesi Hatice'nin tercümesi (hayatı ile ilgili bilgiler) verilirken gelecektir. Orada onun Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in kızlarının en faziletlisi olduğu da belirtilmektedir.

 

 

SONRAKİ