SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-ENBİYA

<< 1371 >>

EK SAYFA – 1371-2

2. RUHLAR BİR ARAYA GETİRİLMİŞ KAFİLELERDİR

 

قال: قال الليث، عن يحيى بن سعيد، عن عمرة، عن عائشة رضي الله عنها قالت: سمعت النبي صلى الله عليه وسلم يقول: (الأرواح جنود مجندة، فما تعارف منها ائتلف وما تناكر اختلف). وقال يحيى بن أيوب: حدثني يحيى ابن سعيد: بهذا.

 

[-3336-] Aişe r.anha dedi ki: Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i şöyle buyururken dinledim: "Ruhlar (özelliklerine göre) bir araya getirilmiş kafilelerdir. Bu sebeple aralarından birbirlerini tanıyanlar kaynaşırlar. Birbirlerini tanımayanlar da ayrılırlar."

 

 

AÇIKLAMA:     "Ruhlar özelliklerine göre bir araya getirilmiş kafilelerdir" buyruğu hakkında Hattabi şunları söylemektedir: Bunun hayır, şer, salah ve fesad hususları arasında benzerlik olduğuna ve hayırlı bir kimsenin kendisi gibilerine karşı bir şevk duyduğuna, şerli bir kimsenin de aynı şekilde kendisi gibi olanlara meylettiğine bir işaret olması ihtimali vardır. Ruhların tanışmaları, tabiatıarındaki hayır ve şerre göre gerçekleşir. Bu hususta aralarında ittifak olursa tanışırlar, ayrılık olursa birbirlerinden uzaklaşırlar.

 

"Bir araya getirilmiş kafileler" yani cinslerine, türlerine göre bir araya getirilmiş yahut bir araya getirilip toplanmış topluluklar demektir. İbnu'l-Cevzi der ki: Bu hadisten anlaşıldığı üzere insan, içinde faziletli bir kimseye ya da salih bir zata karşı bir nefret duyacak olur ise, bunu gerektiren hususun ne olduğunu araştırmalıdır. Böylelikle bu iyi olmayan nitelikten kurtulabilmesi için onu ortadan kaldırmaya çalışma imkanını bulabilir.

 

 

SONRAKİ