SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

EBVABU’L-CİZYE

<< 1312 >>

14. BÜYÜCÜLÜK YAPAN ZİMMi BAĞIŞLANIRMI?

 

وقال ابن وهب: أخبرني يونس، عن ابن شهاب: سئل: أعلى من سحر من أهل العهد قتل؟ قال: بلغنا أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قد صنع له ذلك فلم يقتل من صنعه، وكان من أهل الكتاب.

İbn Vehb dedi ki: "Bana Yunus haber verdi: "İbn Şihab'a: "zımmilerden büyücülükle meşgul olanlar öldürülür mü?" diye sorulunca şu cevabı verdi: "Bize ulaşan bilgilere göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem zamanında böyle bir şey yapılmış fakat Nebi s.a.v. bunu yapanı öldürmemiştir. Söz konusu kişi ehl-i kitaptan birisi idi."

 

حدثني محمد بن المثنى: حدثنا يحيى: حدثنا هشام قال: حدثني أبي، عن عائشة:

 أن النبي صلى الله عليه وسلم سحر، حتى كان يخيل إليه أنه صنع شيئا ولم يصنعه.

 

[-3175-] Hz. Aişe'nin naklettiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e büyü yapılmıştı. Hatta bu yüzden aslında hiç yapmadığı bazı şeyleri yaptığını zannediyordu.

 

Tekrar: 2268, 5763, 5765, 5766, 6063, 6391

 

 

AÇIKLAMA:     İbn Battal şöyle demiştir: 'Kendileriyle anlaşma yapılan gayri müslimler içerisinde büyücülükle meşgulolanlar öldürülmez, fakat cezalandırılabilir. Ancak büyücülük yoluyla birisini öldürmüşse kendisi de öldürülür veya başka bir şey yapmışsa yaptığı suçun karşılığı ne ise ona göre cezalandırılır." Alimlerin çoğunluğu da bu görüştedir.

 

İmam Malik konu hakkında şunları söylemiştir: "Böyle bir kimse büyü ile Müslümanlara zarar verirse kendisiyle yapılan anlaşmayı bozmuş olur." İmam Malik'e göre: "Büyücülük yapan kimse tevbeye çağırılmadan öldürülür." Ahmed İbn Hanbel ile bir grup alim de bu görüştedir.

 

Ayrıntılı açıklama için BURAYA TIKLA

 

 

SONRAKİ