SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-CİHAD VE’S-SİYER

<< 1255 >>

باب: التسبيح إذا هبط واديا.

132. BİR VADİYE İNİNCE TESBiH LAFZINI (SÜBHANALLA DEYİP) ZİKRETMEK

 

حدثنا محمد بن يوسف: حدثنا سفيان، عن حصين بن عبد الرحمن، عن سالم بن أبي الجعد، عن جابر بن عبد الله رضي الله عنهما قال: كناإذا صعدنا كبرنا، وإذا نزلنا سبحنا.

 

[-2993-] Cabir İbn Abdullah şöyle demiştir: "Biz yüksek bir yere çıktığımız zaman tekbir getirir, bir vadiye indiğimizde ise tesbıh (sübhanallah) söylerdik."

 

 

باب: التكبير إذا علا شرفا.

133. YÜKSEK BİR YERE ÇIKINCA TEKBİR GETİRMEK

 

حدثنا محمد بن بشار: حدثنا ابن أبي عدي، عن شعبة، عن حصين، عن سالم، عن جابر رضي الله عنه قال: كنا إذا صعدنا كبرنا، وإذا تصوبنا سبحنا

 

[-2994-] Cabir İbn Abdullah şöyle demiştir: "Biz yüksek bir yere çıktığımız zaman tekbir getirir, indiğimizde ise tesbih lafzını (sübhanallah) söylerdik."

 

 

حدثنا عبد الله قال: حدثنا عبد العزيز بن أبي سلمة، عن صالح ابن كيسان، عن سالم بن عبد الله، عن عبد الله بن عمر رضي الله عنهما قال: كان النبي صلى الله عليه وسلم إذا قفل من الحج أو العمرة - ولا أعلمه إلا قال الغزو - يقول: كلما أوفى على ثنية أو فدفد كبر ثلاثا، ثم قال: (لاإله إلا الله، وحده لا شريك له، له الملك وله الحمد، وهو على كل شيء قدير. آيبون تائبون عابدون ساجدون لربنا حامدون. صدق الله وعده، ونصر عبده، وهزم الأحزاب وحده).

قال صالح: فقلت له: ألم يقل عبد الله: إن شاء الله، قال: لا.

 

[-2995-] Abdullah İbn Ömer r.a. şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem hac, umre veya savaştan dönerken bir tepeye veya yüksek bir araziye çıktığı zaman üç defa tekbir getirir ve ardından şöyle buyururdu: "Allah'tan başka ilah yoktur. O'nun asla bir ortağı / şeriki de yoktur. Mülk O'na aittir, hamd O'na mahsustur. O'nun her şeye gücü yeter. Bizler Rabbimize dönenleriz, bizler O'na tevbe edenleriz, bizler O'nun kullarıyız, bizler O'na secde ve hamd edenleriz. Allah va'dini yerine getirdi; bize karşı savaşa kalkışan toplulukları tek başına hezimete uğrattı. "

 

Hadisin ravilerinden Salih İbn Keysan şöyle demiştir: "Salim İbn Abdullah'a Abdullah İbn Ömer hadisi naklederken ......... (Allah dilerse) dedi mi? diye sordum. "Hayır böyle bir şey söylemedi" diyerek cevap verdi."

 

 

AÇIKLAMA:     Mühelleb şöyle demiştir: "Resul-i Ekrem (s.a.v.) yüksek yerlere çıkınca tekbir getirirdi. Çünkü yüksek yerlere çıkmak Allah'ın yüceliğini ve büyüklüğünü daha derinden hissetmeye vesile olur. Nitekim kişi yüksek yerlere çıkıp Allah'ın yarattığı varlıkları görünce O'nun her şeyden yüce ve büyük olduğunu daha iyi anlar. Vadi içlerine girince Allah'ı tesbih etmek ise Hz. Yunus'un balık karnında iken Allah'ı tesbih etmesinden alınmış bir uygulamadır. Hz. Yunus balığın karnında iken tesbih ettiği için Allah onu karanlıklardan ve sıkıntılardan kurtarıp aydınlığa çıkarmıştır. İşte vadilere girildiği zaman Allah'ın tesbih edilmesi de burada başa gelebilecek kötülüklerden kurtulup selamete ermek içindir.

 

Resulullah'ın (s.a.v.) bu uygulaması hakkında şu yorum da yapılmıştır: "Alçak yerlerde Allah tesbih edilir. Tesbih ise Allah'ın noksan ve eksik sıfatlardan tenzi'h edilmesidir. Böylece düşük ve alçak yerlerde Allah'ı tesbi'h etmenin hikmeti de ortaya çıkmış olur. Yüksek yerlerde ise Allah'ın üstünlüğü VE yüceliğini ifade etmeküzere tekbir getirilir. Böylece kişinin bulunduğu mekan ilE yaptığı zikirler arasında bir uyum sağlanmış olur."

 

 

SONRAKİ